Burse - Fonduri mutuale

​S-a terminat cu liniştea la BVB: Sobolewski a intrat în conflict cu un grup de acţionari. Miza e softul pentru Depozitarul Central

​S-a terminat cu liniştea la BVB: Sobolewski a intrat...

Autor: Andrei Chirileasa

10.04.2014, 20:05 447

Un grup de acţionari ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a solicitat completarea ordinii de zi a adunării generale a acţionarilor (AGA) cu aprobarea achiziţionării de către Depozitarul Central a unui nou sistem IT pentru activităţi de post-tranzacţionare în limita sumei maxime de 3,864 mil. euro şi mandatarea Depozitarului Central pentru alegerea furnizorului.

De asemenea, grupul de acţionari cere schimbarea procedurii de desemnare a candidaţilor BVB pentru consiliile de administraţie ale Depozitarului Central şi Casei de Compensare Bucureşti (CCB).

Cele două cereri au scos la lumină o nouă ruptură în acţionariatul BVB, determinată de divergenţele dintre directorul general al BVB, polonezul Ludwik Sobolewski, susţinut de consiliul de administraţie al bursei, şi conducerea Depozitarului Central, susţinută de un grup de acţionari ai BVB.

Mărul discordiei îl reprezintă controlul Depozitarului Central, societatea care asigură serviciile de decontare şi compensare a tranzacţiilor bursiere, care reprezintă practic partea nevăzută a activităţii de pe piaţa de capital. Săptămâna trecută a avut loc AGA la Depozitarul Central, pe ordinea de zi fiind propunerea conducerii Depozitarului privind achiziţia unui soft pentru partea de post-tranzacţionare. În AGA nu s-a luat însă nicio decizie, deoarece Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB nu a fost de acord cu furnizorul propus de conducerea Depozitarului, respectiv London Stock Exchange, şi ar fi venit cu altă propunere, potrivit unor surse din piaţă. În lipsa unui vot favorabil din partea BVB, care deţine peste 60% din acţiunile Depozitarului Central, nu a putut fi luată o decizie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO