Burse - Fonduri mutuale

S-a încheiat oferta de subscriere pentru titlurile de stat Fidelis: 2 miliarde de lei împrumuturi acordate de români statului în pandemie, la dobânzi şi de 4,5% pe an. În ultimele 3 zile ale ofertei, subscrierile s-au dublat

S-a încheiat oferta de subscriere pentru titlurile de...

Autor: Liviu Popescu

07.08.2020, 17:06 1126

Pe 7 august 2020 s-a încheiat oferta de subscriere prin bursă pentru titlurile de stat Fidelis vândute de Ministerul Finanţelor din 15 iulie încoace, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar, românii au subscris 2,037 miliarde de lei. Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Finanţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

“Cele trei emisiuni de titluri de stat ( două în lei şi una în euro – n.red) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâmplat anul acesta din partea statului român pentru piaţa de capital. Chiar mă bucur că avem acest subscrieri, sunt peste estimările mele”, spune Răzvan Raţ, director general adjunt al BRK Financial Group la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Potrivit datelor agregate de ZF, până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august, împrumuturile acordate de români Ministerului Finanţelor depăşiseră 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri, subscrierile s-au dublat în valoare. În scurt timpul Ministerul Finanţelor ar trebui să anunţe şi suma pe care o atrage efectiv din subscrieri şi rata de alocare, dar cel mai probabil această sumă va fi 100% din subscrieri.

“Când a început perioada de subscriere eram oarecum cu inima strânsă, nu ştiam care vor fi subscrierile, dar acum pot să spun că răsuflu uşurat ca şi participant în piaţă. S-a demonstrat că statul poate să găsească resurse şi pe piaţa de capital românească”, spune Lucian Isac, director general al Estinvest.

Din această sumă subscrisă de 2 mld. lei, aproximativ 566 de milioane de lei sunt subscrierile aferente emisiunii de obligaţiuni în lei cu scadenţa pe doi ani, cea pentru care statul român plăteşte o dobândă de 4% pe an. Pentru titlurile de stat pe patru ani, şi care au o dobânda fixă de 4,5% pe an, subscrierile sunt de 657 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF.

Pe de altă parte, emisiunea de titluri de stat în euro, operaţiune de finanţare prin bursă în premieră pentru statul român, a adunat de la investitori subscrieri de 167 milioane de euro (814 mil. lei). Aceasta are scadenţa pe cinci ani iar dobânda fixă este de 2% pe an

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO