Ceea ce părea a fi o nouă zi de acalmie tipică toamnei la Bursa de Valori Bucureşti s-a transformat în ultimele 10 minute ale şedinţei de luni, 7 octombrie într-una cu multe semne de întrebare, în care un singur emitent a ieşit în prim-plan cu o creştere impresionantă, făcând ca indicele de referinţă BET să marcheze cel mai mare avans din septembrie 2023 încoace. Este vorba de BRD – Groupe Société Générale (simbol bursier BRD).
Iar asta pentru că acţiunile băncii cu capital majoritar francez s-au apreciat din fixing la 17:50 cu 7% în contextul în care titlurile BRD se depreciaseră la un moment dat astăzi cu 0,6%. Preţul la care au închis acţiunile a fost de 21,5 lei pe unitate, faţă de 20,1 vinerea trecută.
ZF a discuat cu mai mulţi brokeri pe marginea acestui subiect, însă toţi au ridicat din umeri şi au răspuns la unison: „Chiar nu ştiu ce să fie, dar şi noi am primit telefoane în legătura cu asta”. Sunt câteva variante pe care brokerii le-au enumerat şi despre care spun că ar fi putut duce la creşterea cotaţiei de astăzi.
Prima, spune un broker, ar fi ca un investitor să fi greşit o tastă şi să comită ceea ce în jargonul investiţional se numeşte „fat finger”, adică a pus ordin pentru un volum mare pe finalul zilei, dar a greşit tasta şi în loc de 20,15 lei, a scris 21,5 lei. Este doar o supoziţie, o teorie a brokerilor, fără ca ZF să aibă cunoştinţă de un astfel de investitor.
O altă teorie este apariţia unui investitor mare – ceea ce pare plauzibil, având în vedere faptul că mai multe acţiuni din BET au avut creşteri pe ultima sută de metri: Nuclearelectrica (SNN), Digi Communications (DIGI) şi Banca Transilvania (TLV). De remarcat aici că, în această perioadă, nu au loc rebalansări de indici, nici includeri sau excluderi în structura unor indici internaţionali care ar fi putut să schimbe peisajul pe finalul zilei.
Şi, mai spun brokerii, mai în glumă, mai în serios, poate avea legătură cu posibila vânzare a băncii, aşa cum a scris ZF aici.
Cert este că aprecierea considerabilă a acţiunilor BRD îi bucură pe investitorii care au acţiuni la a patra cea mai mare bancă din România şi pe cei care deţin acţiuni la alţi emitenţi din prima ligă bursieră, dată fiind creşterea de 1,65% a indicelui BET de astăzi, susţinută în mare parte de BRD SocGen.
Acţiunile BRD se tranzacţionează în urcare cu 20% în 2024 şi 41% în ultimele 12 luni, la o evaluare bursieră de 15 miliarde de lei. Banca a încheiat S1/2024 cu un profit net de 675 mil. lei, în scădere cu 9,6% faţă de perioada similară din 2023, în timp ce, la nivelul întregului grup, profitul net a fost de 694 mil. lei, faţă de 768 mil. lei în S1/2023.
Venitul net bancar al grupului BRD a avansat în prima jumătate a anului cu 5,7%, până la 1,96 mld. lei, în condiţiile creşterii veniturilor nete din dobânzi cu 7,3%, la aproape 1,42 mld. lei, conform raportului financiar semestrial.