Burse - Fonduri mutuale

S&P 500 poate încheia cea mai slabă lună din martie 2020. Investitorii, cu ochii spre inflaţie, problemele lanţurilor de aprovizionare şi următoarele mişcări ale Fed

Principalii indici americani au raportat schimbări bruşte de dinamică săptămâna trecută

Principalii indici americani au raportat schimbări bruşte de dinamică săptămâna trecută

Autor: Eduard Ivanovici

31.01.2022, 11:10 225

Contractele futures pe acţiuni din Statele Unite înregistrau rezultate mixte în primele ore ale dimineţii de luni, pe măsură ce investitorii se pregătesc pentru ultima zi de tranzacţionare din ianuarie, a cărei evoluţii ar putea marca cea mai slabă lună a indicelui S&P 500 de la începutul pandemiei, notează CNBC.

Astfel, contractele futures pe Dow Jones se depreciau cu 0,15% la ora redactării ştirii, iar S&P 500 era pe minus cu 0,05%. Contractele pe Nasdaq afişau un plus de 0,2%. Procesele propriu-zise de tranzacţionare pe Wall Street încep la 16:30, ora României.

Ianuarie s-a dovedit a fi o lună pesimistă pentru acţiunile americane. S&P 500 se pregăteşte să încheie cea mai slabă lună din martie 2020, când fricile insuflate de pandemie au generat mari valuri de scăderi de-a lungul pieţelor internaţionale de capital.

Recenta evoluţie a indicelui este influenţată de ritmul inflaţiei, problemele lanţurilor globale de aprovizionare şi următoarele majorări ale ratelor dobânzilor, efectuate de Rezerva Federală din SUA. Totodată, indicele se îndreaptă către o posibilă corecţie, fiind cu 8% sub maximul intraday de luna aceasta. S&P 500 s-a depreciat cu 7% în ianuarie.

Dow Jones Industrial Average se îndreaptă de asemenea către cea mai rea lună ianuarie din martie 2020. Luna aceasta, indicele a scăzut cu 4,4%.

Nasdaq Composite, aflat cu 15 procente sub maximul din luna noiembrie, poate încheia cea mai slabă lună din octombrie 2008 şi cea mai proastă primă lună a anului din toate timpurile. Indicele marilor companii tech a suferit un declin de 12% în ianuarie.

În plus, indicele Russell 2.000 (RUT), reprezentativ scăderilor înregistrate în ultima perioadă de acţiunile americane, a închis joia trecută cu peste 20% sub cel mai recent maxim, încadrându-se în definiţia comună a aşa-zisei „bear market”. Totuşi, indicele a crescut vineri cu circa 1,9%, conform Yahoo Finance.

Pe 26 ianuarie, Rezerva Federală a semnalat că ar putea creşte dobânda de referinţă pentru prima dată în ultimii trei ani, într-un efort de combatere a inflaţiei. Pieţele anticipează acum cinci majorări în 2022.

Principalii indici americani au raportat schimbări bruşte de dinamică săptămâna trecută. Dow şi S&P au încheiat săptămână cu un plus de 1,3%, respectiv 0,8%. Nasdaq a avut o evoluţie aproape liniară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO