Burse - Fonduri mutuale

Santierul Naval Constanta spera sa treaca pe plus

04.05.2007, 19:16 14

Santierul Naval Constanta (SNC), specializat in constructia si repararea de nave, mizeaza in acest an pe un castig de 5,2 mil. euro (17,3 mil. lei), dupa ce a incheiat doi ani la rand pe pierdere, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionari zilele trecute.
In 2006, compania a inregistrat o pierdere de circa 3 mil. euro (10,5 mil. lei), cu circa 40% mai mare decat cea de la finalul anului precedent. Compania nu a reusit anul trecut sa treaca pe profit in ciuda faptului ca cifra de afaceri s-a majorat de 2,4 ori, pana la 106,9 mil. euro (376,4 mil. lei), de la 44,3 mil. euro (160,7 mil. lei), cat reprezenta in 2005.
"Rezultatul negativ a fost cauzat de factori care nu au fost luati in vedere la incheierea in 2003 a contractelor ce s-au finalizat anul trecut. Profitul bugetat din acest an are in vedere o valoare mai mare a contractelor si o stabilizare a pretului la principalele materii prime", au declarat reprezentanti ai societatii.
Pierderea inregistrata anul trecut a fost apropiata de nivelul prognozat la inceputul anului, iar indicatorul privind cifra de afaceri s-a situat cu circa 20% peste nivelul bugetat.
Constructorul de nave din Constanta a fost afectat in 2006 de pretul in crestere la materiile prime, in special la tabla si profiluri din otel, astfel ca pe partea de exploatare compania a avut un rezultat negativ de 13,3 mil. euro (47 mil. lei). Aceasta pierdere a fost acoperita partial de rezultatul favorabil din activitatea financiara, de unde societatea a obtinut un castig de 10,3 mil. euro (36,5 mil. lei), pe seama politicii de diminuare a riscului valutar prin contractarea de credite in dolari si operatiuni de hedging prin contracte forward.
Compania va investi in acest an aproape 6 mil. euro in principal pentru achizitia de echipamente si utilaje noi, respectiv pentru constructia a circa 250-300 de locuinte destinate angajatilor.
Santierul Naval Constanta lucreaza aproape integral cu clienti externi, exportul contribuind cu aproape 95% la cifra de afaceri a companiei.
In perioada urmatoare, compania doreste sa-si diversifice portofoliul de clienti, prin atacarea pietelor din Italia si Germania, in prezent constructorul de nave desfasurandu-si activitatea cu o serie de parteneri de specialitate din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO