Burse - Fonduri mutuale

Şantierul Naval Orşova simte o revigorare a cererii după patru ani de declin

Şantierul Naval Orşova simte o revigorare a cererii...

Autor: Adrian Cojocar

15.04.2014, 00:04 377

Conducerea Şantierului Naval Orşova (SNO), specializat în construcţia de nave fluviale, spune că s-a acoperit integral cu comenzi pentru acest an şi se aşteaptă să treacă pe profit, cu un câştig net de 3,3 mil. lei, două doi ani consecutivi de pierderi.

Spre comparaţie, în vara anului trecut şantierul din Orşova lucra la circa 70% din capacitate şi avea probleme în a-şi asigura comenzile. Cu toate acestea, revenirea cererii pe final de an 2013 a făcut ca societatea să încheie anul cu un uşor plus la afa­ceri, creştere care survine la patru ani consecutivi de declin al acestora pe fondul crizei financiare mon­diale. Industria construcţiilor de nave a fost una dintre cele mai afectate, preţurile la nave menţinându-se şi în prezent cu circa 40% mai mici faţă de anul de vârf 2008.

În 2014 veniturile din exploatare ale constructorului de nave sunt aşteptate să urce cu 5,6%, la 55,9 mil. lei (12,5 mil. euro), potrivit bugetului aprobat de acţionari la finele săptămânii trecute.

„La început de an s-a simţit o revigorare a cererii de nave. În ceea ce priveşte preţurile încă nu am simţit o creştere, dar având în vedere ce­re­rea mai mare ne aşteptăm să se reflecte şi în preţuri. Contractele pe care le-am semnat până în momentul de faţă acoperă întreaga capacitate de producţie pe anul în curs. Este vorba de clienţii noştri tradiţionali, în principal Rensen Driessen Ship­buil­ding din Olanda. În prezent des­fă­şurăm activităţi de contrac­tare a comenzilor pentru anul urmă­tor având în vedere ciclul lung de fa­bri­caţie“, spune Gheor­ghe Ca­rai­man, direc­torul economic al Şan­tie­ru­lui Naval Orşova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Citește și
AFACERI DE LA ZERO