Burse - Fonduri mutuale

Şase listări de obligaţiuni şi una de acţiuni la Bursa de la Bucureşti în primul trimestru. Piaţa, în creştere cu 4%

Şase listări de obligaţiuni şi una de acţiuni la...

Autor: Eduard Ivanovici

24.04.2023, 11:12 1572

Trendul listărilor a continuat pe piaţa de capital din Romania în primul trimestru al anului, într-o perioadă volatilă pentru pieţele internaţionale. Cele şapte runde de finanţare derulate prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au totalizat 428 milioane euro: au fost şase emisiuni de obligaţiuni care au însumat 427 milioane euro şi o emisiune de acţiuni de aproape un milion de euro, potrivit unui comunicat al BVB.

În primul trimestru a avut loc şi lansarea primului ETF sectorial. Fondul ETF Energie Patria TradeVille are drept obiectiv replicarea performanţei indicelui BET-NG al Bursei de Valori Bucureşti dedicat sectorului energetic şi utilităţilor aferente. Tot în T1 a avut loc şi un transfer de pe AeRO pe Piaţa Principală, cel realizat de Safetech Innovations. Compania de securitate cibernetică, prezentă pe piaţa de capital din ianuarie 2021, a debutat pe 6 februarie pe Piaţa Reglementată a Bursei sub simbolul bursier SAFE.

„Continuarea trendului listărilor este cu atât mai importantă cu cât bursa românească a atins multiple recorduri de tranzacţionare în anii precedenţi, în special în 2021 şi 2022. Mai mult, în ceea ce priveşte situaţia listărilor în ultimii cinci ani, la BVB au avut loc 156 de runde de finanţare în valoare cumulată de 6,5 miliarde euro”, conform comunicatului.

La nivel general, piaţa de capital din Romania a crescut cu 3,8% la finalul perioadei ianuarie-martie din acest an luând în calcul evoluţia companiilor din componenţa indicelui BET-TR, care include şi dividendele. Se observă astfel o temperare a avansului care depăşise 5,5% la finalul primelor două luni din acest an. De asemenea, creşterea înregistrată la finalul primului trimestru a avut loc pe fondul unei lichidităţi în scădere.

Pe de altă parte, preţul acţiunii emitentului BVB, companie listată pe propria-i piaţă, a atins în martie un nivel maxim de 47,7 lei. Acţiunea BVB a avut cea mai mare creştere din rândul emitenţilor din indicele BET: plus 13,5% într-o singură lună.

„Continuarea rundelor de finanţare derulate prin BVB reprezintă un aspect puternic pozitiv şi vine după ce anul trecut la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare. Valoarea totală a rundelor de finanţare a ajuns anul trecut la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021 de 2 miliarde euro. Piaţa de capital din Romania a supraperformat prin comparaţie cu o serie de indici reprezentativi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO