Burse - Fonduri mutuale

Orice scădere cu 1 dolar a barilului Brent are un impact negativ de 20 de milioane de euro în rezultatele pe 2020 a Petrom. Compania şi-a construit bugetul pe un preţ de 60 de dolari al barilului, dar în prezent acesta este de 25 de dolari

Orice scădere cu 1 dolar a barilului Brent are un impact...

Autor: Liviu Popescu, Tibi Oprea

23.03.2020, 13:54 379

OMV Petrom (SNP) şi-a construit bugetul pe 2020 luând în calcul un preţ mediu al ţiţeiului Brent de 60 de dolari pe baril, dublu faţă de nivelul la care tranzacţionează în prezent, ceea ce înseamnă că este probabil ca rezultatele companiei să fie mai mici faţă de cele estimate, respectiv vânzări de 18 mld. lei cu un profit net de 2,8 mld. lei.

Astfel în raportul aferent bugetului pe 2020 se arată că orice ieftinire cu 1 dolar a ţiţeiului ar urma să aibă un impact negativ de 20 de milioane de euro asupra rezultatelor financiare ale companiei, ceea ce înseamnă că de la 60 de dolari pe baril, la circa 25 de dolari în prezent, este înregistrat deja un impact negativ de 700 milioane de euro.

“Ar fi foarte greu să anticipăm evoluţia rezultatelor în acest moment. Nu avem un trend care să ţină cont de evoluţia apropiată. Bugetul aş spune că este unul într-o zonă moderat optimistă. Consumul de gaze va scădea în perioada următoare, consumul de combustibili va scădea şi el. Nu ştim cât va dura carantina, nu ştim ce se va întâmpla cu firmele care au închis sau cât de repede vor putea redeschide. Sub aspect calitativ, direcţia este în scădere, se remarcă faptul că au luat în considerare trendul negativ. Nu cred că bugetul pe 2020 va fi refăcut, există anumite proceduri de aprobare. Văd în buget o abordare uşor optimistă”, spune analistul Dumitru Chisăliţă pentru ZF.

De altfel Petrom menţionează că la o scădere de 1 euro pe MWH a preţului gazului, impactul negativ în rezultatul de exploatare al diviziei de Upstream este de 18 mil. euro.

“Veniturile din vânzări vor fi sub nivelul actual din 2019, din cauza scăderii volumelor de vânzări de ţiţei şi gaze naturale, reducerii preţurilor la mărfurile tranzacţionabile, şi a reducerii volumelor de vânzări de energie electrică şi de produse petroliere”, se arată în raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO