Burse - Fonduri mutuale

Scadere de 40% a castigurilor obtinute de Compa Sibiu

14.08.2008, 19:02 11

Profitul producatorului de piese auto Compa Sibiu (CMP) s-a redus cu 40% in prima jumatate a anului, pana la 4,3 mil. lei (1,2 mil. euro), fiind totodata sub cel bugetat de companie pentru aceasta perioada.
Cifra de afaceri a Compa s-a majorat in primele sase luni din 2008 cu 11,5%, la 17,1 mil. lei (46,8 mil. euro), pe fondul avansului comenzilor venite de la principalii parteneri externi, respectiv Honeywell, Bosch, Koyo, Daikin, Delphi, se arata in raportul semestrial al companiei.
Totusi cresterea afacerilor a fost cu 11,5% sub cea previzionata la inceputul anului, din cauza reducerii dramatice fata de anii anteriori a cererii de piese pe piata interna, in special pentru autocamioanele Roman, potrivit aceluiasi raport.
Totodata, a scazut si cererea din partea companiilor americane si europene pentru echipamente de mare livraj. Productia fizica de componente auto a Compa s-a majorat in prima parte a anului cu 4,8% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Profitul mai redus din primul semestru al anului a fost cauzat in mare parte de accentuarea pierderilor financiare ale companiei. Acestea s-au majorat cu 52% in primele sase luni, ajungand la 4,1 mil. lei (1,5 mil. euro) si au fost determinate in principal de influenta a cursului de schimb.
In acelasi timp, profitul din exploatare al producatorului de componente auto s-a redus in perioda similara cu 11%, la 10 mil. lei (2,7 mil. euro), ca urmare a avansului mai important al costurilor cu amortizarea si a altor cheltuieli din activitatea curenta, respectiv cu rebuturile, dar si cu reparatiile.
In trimestrul al doilea, afacerile Compa s-au cifrat la 88,1 mil. lei (24 mil. euro), mai mari cu 14,6% fata de intervalul aprilie-iunie din 2007. Profitul net al companiei s-a redus in aceeasi perioada cu 45%, la 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro). Imobilizarile financiare ale Compa s-au diminuat cu 4,2 mil. lei, acestea reprezentand actiuni detinute de companie la firma Styria Arcuri, care a decis sa reduca capitalul societatii si sa-l restituie catre actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO