Burse - Fonduri mutuale

Scădere justificată sau oportunitate de cumpărare? Acţiunile SIF Transilvania au pierdut 30% în ultimele trei luni

Scădere justificată sau oportunitate de cumpărare?...

Autor: Adrian Cojocar

10.04.2014, 00:07 3616

Renunţarea la distribuirea de dividende în favoarea majorării capitalului şi intenţia de participare a SIF Transilvania la priva­ti­zarea Oltchim sunt ştiri pe care inves­ti­torii le-au primit negativ, determi­nân­du-i să descarce acţiunile SIF3 din por­to­foliu.

Titlurile SIF Transilvania au ajuns să se tranzacţioneze în prezent la un discount de circa 53% faţă de activul net unitar al societăţii de la finele lunii fe­bruarie, în condiţiile în care în ianuarie discountul la care se tranzacţionau acţiunile SIF Transilvania era cel mai mic dintre cele cinci SIF-uri, de 31%.

Analiştii spun că după scăderile din ultima perioadă titlurile SIF Transil­vania au redevenit atractive şi consideră că discountul actual nu se justifică, fiind prea ridicat.

„Pe termen scurt tendinţa pe acţiunile SIF Transivania este una de scădere şi de lipsă a investitorilor, însă cred că în acest moment SIF-urile, ca plasament investiţional, sunt subeva­luate şi se poate profita de acest lucru cu o investiţie pe termen mediu, de genul 12 - 18 luni. SIF Transilvania are în continuare o expunere importantă pe sectorul bancar şi aceste discounturi nu se justifică. Dacă va fi posibil în viitor să strângă cvorum şi să deruleze operaţiuni de diminuare a capitalului social sau răscumpărări de acţiuni ca acelea desfă­şurate de Fondul Proprietatea, cu siguranţă există potenţial de apreciere, mai ales că interesul investitorilor este în direcţia reducerii discountului“, spune Adrian Danciu, directorul general al SAI Broker.

Potrivit acestuia, corecţia acţiunilor SIF Transilvania s-a datorat mai multor factori printre care tendinţa generală de scădere a acţiunilor SIF-urilor, faptul că ac­ţiunile SIF Transilvania se tranzac­ţionau la cel mai mic discount dintre SIF-uri înainte de scăderi, precum şi lipsa de predictabilitate şi transparenţă pe anumite proiecte ale societăţii, cum ar fi cel de preluare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, care face ca investitorii să ia în calcul un risc mai ridicat decât ar fi justificat.

Potrivit unor surse din Oltchim, SIF Transilvania a achiziţionat caietul de sarcini al Oltchim şi se numără printre investitorii care negociază preluarea activelor combinatului la pachet cu rafinăria Arpechim, fiind interesată de funcţionarea în sistem integrat a com­binatului cu Ar­pechim. În nego­cieri pentru Oltchim mai sunt şi chinezii de la Baota Petro­che­mical Group - Junlun Petroleum.

„Proiectul de la Oltchim nu este în sine o decizie rea, însă este mult mai complex şi riscurile sunt mai mari, iar investitorii nu dispun de informaţiile necesare pentru a face o evaluare, informaţiile despre acest proiect fiind puţine şi în consecinţă atribuie un risc mai ridicat sau preferă să vândă. Dacă se va realiza achiziţia Oltchim, acest lucru va îngreuna politica de dividende a societăţii pentru că va fi nevoie de fonduri suplimentare pentru achiziţie şi investiţii“, a precizat Danciu.

Acţionarii SIF Transilvania au reac­ţionat negativ în ultimele luni şi la pro­punerea societăţii de nedistribuire a divi­den­delor din profitul semnificativ ob­ţinut anul trecut, de 189,7 mil. lei, în con­diţiile în care în ultimii ani a dis­tri­buit tot profitul pentru dividende. Con­du­cerea SIF Transilvania a preferat în schimb să ofere acţionarilor titluri gra­tuite prin încorporarea profitului în ca­pi­taluri şi dublarea capitalului social. Ac­ţionarii vor discuta majorarea capita­lului în adu­narea generală de la finele acestei luni.

Capacitatea SIF 3 de a acorda divi­den­de s-a restrâns puternic în ultimii ani, după ce SIF Transilvania şi-a lichi­dat în totalitate de­ţi­ne­rea de 1% din titlu­rile Erste Bank, ob­ţinută în schimbul par­ticipaţiei istorice pe care o avea la BCR. La finele anu­lui trecut singu­rele par­ticipaţii lichi­de mai importante erau cea de la BRD, care în­suma 286 mil. lei, res­pectiv o partici­pa­ţie la Petrom în valoare de aproape 50 mil. lei.

Pe lângă acestea, SIF 3 deţine mai multe societăţi în sectorul turismului care reprezentau 45% din portofoliul de ac­ţiuni al societăţii de la finele anului 2013, dar care generează profituri şi di­vi­dende mici în comparaţie cu valoa­rea lor contabilă şi sunt greu de valo­ri­ficat în acest moment din cauza con­diţiilor difi­cile de pe piaţă.

De exemplu Aro Palace, cea mai importantă companie de tu­rism a SIF Transilvania, evaluată în porto­foliu la finele anului 2013 la 97,6 mil. lei (22 mil. euro), a raportat anul tre­cut o pierdere de 6,2 mil. lei (1,4 mil. euro), faţă de un câştig nesemnificativ în anul precedent, de 176.000 de lei, iar afa­cerile au scăzut uşor, la 20,2 mil. lei (4,5 mil. euro).

SIF Transilvania mai deţine pachete importante la Turism Felix (TUFE), Orizont Turism Predeal (ORTU), THR Marea Neagră (EFO), Turism Lotus Felix sau Cristina Braşov, care au avut rezultate modeste în ultimii ani.

O necunoscută este şi cu ce bani vrea SIF Transilvania să preia Oltchim în condiţiile în care la sfârşitul lunii fe­brua­rie mai avea în conturi lichidităţi de doar 26 mil. lei (circa 5,8 mil. euro), iar la Olt­chim se discută de un preţ de pornire la licitaţie de 305 mil. euro şi de alte sute de mi­lioane de euro necesare pentru inves­tiţii în vederea redresării finan­ciare a companiei fără a lua în calcul investiţiile de la Arpechim, unde numai investiţiile de mediu reprezintă circa 250 mil. euro.

Anul trecut SIF Transilvania a cumpărat acţiuni BRD de 8,3 mil. lei, aceasta fiind cea mai importantă achiziţie din 2013 şi a vândut acţiuni în valoare totală de 327 milioane de lei, în special la Erste (în valoare de 245 milioane de lei) şi Fondul Proprietatea (de 67,1 milioane de lei). SIF 3 a finanţat de asemenea cu circa 40 mil. lei com­panii din turism pe care le controlează prin intermediul obliga­ţiunilor emise de acestea, cele mai importante fiind la Turism Covasna (11 mil. lei) şi Turism Lotus (10 mil. lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO