Burse - Fonduri mutuale

Scădere puternică pe Wall Street, la o zi de la una dintre cele mai bune sesiuni de tranzacţionare din ultima perioadă. Nasdaq, minus 4,6%. Declinuri de 2,8% şi 3,3% pe Dow Jones, respectiv S&P

Declinul vine după o zi în care Nasdaq, S&P 500 şi Dow Jones au crescut, în medie, cu 3%

Declinul vine după o zi în care Nasdaq, S&P 500 şi Dow Jones au crescut, în medie, cu 3%

Autor: Eduard Ivanovici

05.05.2022, 18:02 1010

Indicele Nasdaq Composite scădea cu aproape 600 de puncte, 4,6%, în dimineaţa zilei de joi, 5 mai pe Wall Street (18:00, ora României), declinul depăşind creşterea din sesiunea anterioară, generată de anunţul Rezervei Federale de a majora ratele dobânzilor.

Banca centrală americană a crescut dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual şi a semnalat că nu ia în calcul o majorare de 75 de puncte de bază.

Astăzi, la o oră şi jumătate de la începutul şedinţei de trading din New York, randamentele titlurilor americane de trezorerie începeau din nou să ofere semne de creştere, obligaţiunile pe zece ani urcând cu peste 12 puncte de bază la 3,037%, în condiţiile în care nu reuşiseră să treacă peste pragul de 3% la începutul săptămânii, conform MarketWatch.

Randamentele ridicate ale titlurilor de trezorerie sunt văzute drept un semnal negativ pentru acţiunile din industria tech şi alte active de creştere, de vreme ce acestea reduc valoarea veniturilor estimate şi fluxurile de cash care „alimentează” evaluările companiilor.

Acţiunile şi obligaţiunile americane scad într-un ritm nemaivăzut de câteva decenii. Investitorii, în căutare de soluţii

Indicii S&P 500 şi Dow Jones se depreciau cu 3,3%, respectiv 2,8% la ora menţionată mai sus. În Europa, indicele Stoxx 600 scădea cu 0,4%. Indicele BET al Bursei de la Bucureşti, care începuse astăzi cu un plus de 1,5%, a încheiat sesiunea cu un avans de doar 0,06%.

The Wall Street Journal scrie că, de ieri până astăzi, investitorii americani au analizat mai bine implicaţiile generate de cea mai agresivă înăsprire a politicii monetare Fed din ultimele două decenii.

Unii investitori se întreabă acum cât de mult va creşte Fed ratele dobânzilor pentru a reduce inflaţia în următorii doi ani şi cum vor afecta deciziile instituţiei economia SUA şi profiturile din mediul corporate.

„Luând în calcul toţi factorii externi – în principal lockdown-urile Covid-19 din China, intensificarea problemelor lanţurilor de aprovizionare şi conflictul ruso-ucrainean care ridică preţurile la energie... ne confruntăm cu o mulţime de incertitudini”, spune Seema Shah, strateg-şef la compania de asset management Principal Global Investors, citat de WSJ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO