Burse - Fonduri mutuale

Scăderi abrupte pe Bursa de Valori din Budapesta după ce Guvernul Orban a cerut “contribuţii pentru apărare” de la bănci, companii din energie şi multinaţionale: acţiunile băncii maghiare OTP scad cu 2,3%, MOL cu 2%, Mtelekom cu 1,3%. Indicele BUX, minus 1,6%

Scăderi abrupte pe Bursa de Valori din Budapesta după...

Autor: Liviu Popescu

08.07.2024, 15:17 504

Acţiunile maghiare de la Bursa de Valori din Budapesta scad abrupt după ce Guvernul Orban a anunţat că va solicita o "contribuţie la apărare" din partea băncilor, firmelor energetice şi companiilor multinaţionale din profiturile suplimentare, scrie agenţia de presă Reuters.

Astfel acţiunile băncii maghiare OTP scad cu 2,3%, ale companiei din energie MOL cu 2%, ale celei din telecomuniacţii Mtelekom cu 1,3%, potrivita datelor analizate de ZF.

Gergely Gulyas, şeful de cabinet al Guvernului, a spus că fiecare companie multinaţională care obţine profit suplimentar în condiţiile actuale de "timp de război" trebuie să plătească o contribuţie la fondul de apărare al statului.

Profiturile băncilor ungare au crescut pe măsură ce banca centrală a majorat ratele dobânzilor - la fel ca în restul Europei - pentru a contracara o creştere a inflaţiei determinată parţial de creşterile preţurilor la combustibili ca urmare a războiului din Ucraina. Creşterile preţurilor la electricitate au stimulat, de asemenea, profiturile companiilor energetice. Ratele dobânzilor din Ungaria sunt încă printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

De când forţele ruse au invadat Ucraina în 2022, Ungaria a refuzat să trimită arme Kievului şi a menţinut legături economice strânse cu Moscova. Orban s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin vinerea trecută, iar luni s-a întâlnit cu preşedintele chinez Xi Jinping în ceea ce a declarat a fi o "misiune de pace" în Ucraina.

Guvernul lui Orban se confruntă cu un deficit bugetar care depăşeşte cu mult limitele UE: deficitul a fost în medie de aproape 7% din producţia economică în ultimii patru ani, notează Reuters.

Anunţând măsuri care fac parte dintr-un "plan de acţiune anti-război", Gulyas a declarat, după şedinţa de luni a guvernului, că Ungaria va menţine şi în acest an taxele excepţionale pentru comercianţii cu amănuntul şi companiile multinaţionale, în loc să le elimine treptat, aşa cum era de aşteptat, şi că o parte va merge la ceea ce el a descris ca fiind un "fond de apărare".

Statul va impozita tranzacţiile în valută ale băncilor şi va majora comisioanele de tranzacţionare, a spus el.

MOL care operează rafinării în Ungaria, Slovacia şi Croaţia, este cel mai mare generator de venituri din Ungaria şi importă cea mai mare parte a ţiţeiului de care are nevoie din Rusia prin conducta Druzhba. Taxa excepţională impusă anul trecut a absorbit aproape tot profitul obţinut de MOL de pe urma petrolului mai ieftin importat din Rusia.​

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24