Burse - Fonduri mutuale

Scăderi puternice pe marile burse europene după ce Rusia a întrerupt pe termen nelimitat livrările de gaze prin Nord Stream 1: Frankfurt scade cu 3%, Paris cu 2%, Milano cu 3%. La Bucureşti indicele BET are plus 0,6%

Scăderi puternice pe marile burse europene după ce...

Autor: Liviu Popescu

05.09.2022, 11:23 1125

Marile burse europene scad puternic în prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar contractele futures pe gaze naturale cresc accelerat, după ce vineri Rusia a întrerupt pe termen nelimitat livrările de gaze prin gazoductul Nord Stream 1.

Anunţul, pe care furnizorul Gazprom l-a pus pe seama unor probleme tehnice după o perioadă de întreţinere de trei zile, a fost interpretat ca o mişcare politică, în condiţiile în care ţările occidentale au trecut la aplicarea unui plafon de preţ pentru petrolul rusesc, cea mai recentă sancţiune după invazia Rusiei în Ucraina, scrie MarketWatch.

Astfel Stoxx Europe 600 scade cu aproape 2%, producătorii de automobile şi companiile chimice fiind printre cele mai afectate, DAX are minus 3%, Paris minus 2%, Milano minus 3%. La Bucureşti indicele principal BET este în creştere cu aproape 1%, printre puţinii indici bursieri europeni în teritoriu verde.

Contractele futures olandeze la gaze TTF au urcat cu 21% în timp ce cursul euro/dolar a  scăzut cu 0,4%, la 0,9919 dolari. Mişcările vin în condiţiile în care Wall Street este închis pentru sărbătoarea Zilei Muncii.

Vineri, Rusia a suspendat pe termen nedefinit fluxurile de gaze naturale prin Nord Stream 1, dând vina pe o defecţiune tehnică.

Ţări europene, printre care Suedia şi Finlanda, s-au străduit în weekend să ofere finanţare guvernamentală pentru companiile de utilităţi care se luptă cu creşterea costurilor, avertizând că, în lipsa unei intervenţii, pieţele energetice ar putea să se blocheze şi să ameninţe sistemul financiar în general.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO