Burse - Fonduri mutuale

Scăderile externe trag în jos şi bursa locală, dar FP rezistă

Scăderile externe trag în jos şi bursa locală, dar FP...

Autor: Stefan Musgociu

13.06.2013, 20:47 518

Bursa de la Bucureşti a coborât cu 0,68% (indicele BET-C), consemnând a do­ua zi consecutivă de scădere, într-o pia­ţă unde cei mai mulţi investitori au con­tinuat să adopte poziţii de aşteptare, iar tranzacţiile cu acţiunile Fondului Pro­prietatea (FP) au asigurat aproape trei sferturi din rulaj.

Întrucât cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, rulajele au con­tinuat să fie reduse pen­tru majorita­tea acţiunilor.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

„Investitorii au înce­put să plece în vacanţă. Tran­zacţiile mici şi volati­lita­tea redusă denotă că sunt puţini investitori pe pia­ţă noastră de capital. Tot­odată, scăderea consi­de­rabilă a frecvenţei deal-urilor arată că şi o parte dintre investitorii institu­ţio­nali nu îşi mai fac sim­ţită prezenţa în piaţă“, a declarat Ciprian Bîrsan, trader la firma de brokeraj Transilvania Capital.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,1 mil. lei (4,9 mil. euro), va­loare cu puţin peste rulajul şedinţei prece­dente, de 21,5 mil. lei (4,7 mil. euro). Aproape două treimi din lichi­di­ta­tea de joi a fost asigurată de transferuri cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 13,3 mil. lei (din care un deal de 4,5 mil. lei). Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea a stagnat la 0,64 lei.

„Evoluţia acţiunii Fondul Proprie­ta­tea este animată de programul de răs­cum­părare de titluri proprii derulat de fond. Oricum, acţiunile Fondului Pro­prie­tatea sunt cele mai lichide de la BVB, atât investitorii instituţionali, cât şi re­tai­lul (micii investitori - n.r.) fiind în primul rând interesaţi de «Perla Coroanei» de pe bursa noastră“, a afirmat brokerul.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a în­cheiat şedinţa în scădere cu 0,68%, în timp ce indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fon­dului Proprietatea, a scă­zut cu 0,32%.

O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni Ban­ca Transilvania pentru 664.000 de lei. Pe piaţa prin­cipală, titlurile băncii au scăzut cu 1,39%, la 1,203 lei, pe un rulaj de 113.000 de lei.

La închiderea pieţei de la Bu­cureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 0,8%, linia fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 1,8%. Bursa din Japonia a scăzut ieri cu 6,4%.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 14.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO