Burse - Fonduri mutuale

Schimbare importantă: moştenitorii primesc integral banii acumulaţi în Pilon II în cazul decesului proprietarului indiferent dacă sunt angajaţi sau nu. Până acum cei fără loc de muncă primeau banii pe loc, iar cei angajaţi când ieşeau la pensie peste ani şi zeci de ani

Schimbare importantă: moştenitorii primesc integral...

Autor: Liviu Popescu

20.01.2023, 00:05 28208

♦ Circa 30% din retragerile din Pilonul II sunt pe motive de deces, adică activul este moştenit de beneficiary.

Una din cele mai importante schimbări din sistemul de pensii private Pilon II a intrat în vigoare printr-o ordonanţă de urgenţă din 15 de­cembrie 2022 şi prevede că în cazul dece­sului unui participant la Pilonul II moşteni­to­rul acestuia va putea să opteze dacă să pri­mească direct activul net al decedatului – adi­că suma acumulată în contul de pensie – sau în propriul cont P2 în maxim 10 de zile de la solicitare.

Anterior, dacă moştenitorii erau participanţi la P2, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi la P2 (pe criterii de vârstă sau pentru că nu au fost angajaţi niciodată) intrau în posesia banilor.

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult 5 ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)“, menţionează Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO