Burse - Fonduri mutuale

Scoruri ESG la BVB. Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen AM: O tendinţă este legată de activismul investitorilor. Atunci când vom investi, nu ne vom mai uita la risc fără să ţinem cont de aceste componente

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen AM

Răzvan Szilagyi, CEO Raiffeisen AM

Autor: Eduard Ivanovici

08.02.2022, 11:46 190

Reprezentând un proces complex, tranziţia către adoptarea criteriilor ESG (mediu, social şi guvernanţă corporativă) are nevoie de participare din partea companiilor, sistemului financiar şi investitorilor, consideră Răzvan Szilagyi, CEO al Raiffeisen Asset Management, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investiţii de pe piaţa locală.

„O tendinţă este legată de activismul investitorilor, de faptul că fondurile, în general – ca acţionari relevanţi – se vor angaja într-un dialog cu conducerile companiilor, exprimând suportul pentru asemenea tranziţii. În al doilea rând, factorii ESG vor fi obligatorii în procesul decizional al managementului. Înseamnă că atunci când investim nu ne mai uităm la risc fără să ţinem cont de aceste componente. Le includem, iar atunci, în mod evident, o companie care are un scor bun ESG va fi favorizată, iar o companie care are un scor mai puţin bun va fi defavorizată. De asemenea, pot exista excluderi, anumite industrii sau sectoare pe care investitorii nu le vor considera preferate”, a apus Răzvan Szilagyi în timpul evenimentului „Scoruri ESG la BVB” din 8 februarie.

La nivel global, există active de peste 35.000 de miliarde de dolari care iau în considerare criteriile ESG, aproximativ o treime din activele administrate, în timp ce strategiile care investesc exclusiv în criterii ESG ajung la 2.200 de miliarde de dolari, menţionează Adrian Tănase, CEO-ul Bursei de Valori Bucureşti, în cadrul aceluiaşi eveniment.

„Credem că este foarte important ca structura de guvernanţă a unei companii să fie una bună, trebuie să aibă o comportamentă etică de business şi alte astfel de criterii. Scorurile aduc transparenţă şi ne facilitează modul în care urmărim aceste riscuri”, adaugă şeful Raiffeisen AM, primul manager de fonduri din România care administrează fonduri ESG şi Sustainalytics.

În continuare, a treia dimensiune face referiră tot la transparenţă, existând directive europene care cer sistemului financiar să spună care sunt implicaţiile ESG asupra fondurilor administrate sau companiilor care atrag investiţii. Astfel, „noua generaţie şi actualii investitori vor putea să ştie dacă banii lor merg în companii care urmează astfel de criterii şi, mai mult, fonduri care îşi propun să aibă un impact -- prin modul în care investesc banii să participe activ la această transformare”.

Bursa de Valori Bucureşti a iniţiat în 2020 primul proiect de tip ESG, în parteneriat cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment.

 

Alte declaraţii din timpul evenimentului

 
  • Adrian Tănase, BVB:
 

Vrem să îmbunătăţim transparenţa pe baze voluntare, nu încercăm să impunem anumite criterii pentru a accesa piaţa de capital. Bineînţeles că, o companie – cu cât este mai transparentă şi adresează inclusiv aceste criterii de sustenabilitate – va genera probabil un apetit mai crescut de investiţie. Însă nu vrem să restricţionăm accesul la piaţa de capital, vrem să educăm piaţa şi să vedem că din ce în ce mai multe companii fac în mod voluntar aceste demersuri.

 
  • Remus Dănilă, head of business development & public affairs în cadrul BVB:
 

Indicatorii sunt „ESG Risk Score”, rating final care, cu cât este mai scăzut, cu atât înseamnă că riscul ESG al emitentului este mai mic, urmat de „ESG Risk Ranking Score”, care reprezintă poziţionarea emitentului în cadrul sub-industriei identificate de Sustainalytics şi în cadrul componentelor sub-industriei (alţi emitenţi acoperiţi). Scorul de „expunere” reprezintă cât de multe riscuri sunt identificate în sub-industria în care emitentul este activ. Scorul de „management” măsoară cum sunt administrate riscurile gestionabile, iar scorul de „momentum” prezintă evoluţia ratingului de la un an la altul. Dacă este negativ, scorul reprezintă o îmbunătăţire a riscului.

(În cazul OMV Petrom – n.r.) ne atrage atenţia cel mai ridicat scor de management dintre emitenţii locali şi clasarea în cadrul industriei: din 146 de companii, OMV Petrom se poziţionează pe locul 4, fiind în top 3% din industria de oil & gas.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO