Burse - Fonduri mutuale

Scumpirea accelerată a preţului gazelor după ce Rusia a închis Nord Stream 1 îi face fericiţi pe investitorii Romgaz: acţiunile urcă luni cu 3% şi câştigă 400 mil. lei. Bursa de la Bucureşti, o oază de creşteri într-o mare de scăderi

Scumpirea accelerată a preţului gazelor după ce Rusia...

Autor: Liviu Popescu

05.09.2022, 13:50 1552

Cu 3% se apreciază luni după-amiază acţiunile producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz (simbol bursier SNG) în contextul în care închiderea principalei conducte de gaze naturale către Germania din partea gigantului rus Gazprom a determinat aprecierea puternică, cu nu mai puţin de 30% în doar câteva ore, a preţului gazelor naturale.

Cu alte cuvinte investitorii anticipează că orice dinamică a preţului gazelor naturale, mai ales având în vedere că în ultimul an preţul a urcat de cinci ori, va susţine rezultatele financiare ale companiei de stat. Astfel în câteva ore compania de stat câştigă circa 400 mil. lei la o capitalizare de 17,1 mld. lei.

Iar aprecierea acţiunilor Romgaz de luni susţine în mare parte şi dinamica indicelui principal BET, reflectată printr-o creştere de circa 1% la ora redactării acestei ştiri, printre puţinii indici bursieri pe plus la ora redactării acestei ştiri. Spre comparaţie DAX scade cu 2,3%, Paris cu 1,6%, Milano cu 2%, STOXX600 cu 1%.

“Vedem o revenire a companiilor din energie, cu Romgaz în prim plan, după ce Gazprom a anunţat oprirea gazelor din Nord Stream, fapt care a condus la o apreciere puternică a cotaţiei gazelor naturale”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring.

Contractele futures europene la gaze naturale au sărit în aer la deschidere luni, după ce monopolul rus Gazprom a închis conducta Nord Stream către Germania, ceea ce a ridicat temerile privind o întrerupere totală a livrărilor ruseşti pe parcursul iernii, scrie MarkeWatch.

Contractul olandez TTF, referinţă pentru nord-vestul Europei, a urcat cu până la 31%, înainte de a se retrage şi de a se tranzacţiona la 263 de euro pe megawatt-oră, adică un plus de 23%.

Decizia Gazprom a fost a doua dintr-o escaladare majoră a luptei economice declanşată vineri de invazia Rusiei în Ucraina. Compania a dat publicităţii ştirea imediat după închiderea tranzacţiilor cu gaze naturale în Europa şi la doar câteva ore după ce miniştrii de finanţe din G7 au convenit asupra unui plan de a impune un plafon de preţ la exporturile de petrol rusesc, cu scopul de a sugruma aprovizionarea cu bani a guvernului preşedintelui Vladimir Putin.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO