Burse - Fonduri mutuale

Scumpirile din energie fac istorie în 2022 la Bursă: cel mai bun T1 înregistrat vreodată prin prisma rezultatelor financiare

Scumpirile din energie fac istorie în 2022 la Bursă:...

Autor: Liviu Popescu

19.05.2022, 00:08 1246

Cele 20 de companii din BET au încheiat T1/2022 cu venituri de 30 mld. lei, duble faţă de anul precedent, şi un profit net de 5,5 mld. lei, plus 66% Preţul acţiunilor însă, decuplat de rezultate.

Pe fondul preţurilor fără precedent la energie, precum preţul istoric al gazelor naturale care a dublat profitul Romgaz într-un an, iar cel al ţiţeiului care a triplat rezultatul Petrom, la care se adaugă şi vânzările de energie electrică la preţuri duble faţă de anul trecut în cazul Nuclearelectrica, Bursa de Valori Bucureşti a avut prin prisma raportărilor financiare pe T1/2022 un început de an istoric.

Astfel, cele 20 de companii din prima ligă bursieră, adică acelea ale căror acţiuni sunt incluse în structura indicelui principal BET, precum Petrom, Romgaz, Alro Slatina, Banca Transilvania, Purcari, au raportat venituri de 29,2 miliarde de lei pentru primul trimestru din 2022, în creştere cu 90% faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Acestea sunt cele mai mari venituri ale unui început de an pentru companiile din BET din istorie.

Pe de altă parte, profiturile cumulate ale acestor companii au fost de 5,5 mld. lei, în urcare cu 66%, arată calculele Prime Transaction trimise la solicitarea ZF. Din start se pot diferenţia două categorii de companii: cele care au beneficiat de creşterea preţurilor la energie şi care în mod evident sunt pe primele locuri la profitabilitate, şi cele care au fost lovite de scumpirile din economie, iar în câteva cazuri, de îngrijorările investitorilor cu privire la războiul din Ucraina.

„Rezultatele financiare ale primului trimestru confirmă aşteptările investitorilor şi împart companiile analizate în două categorii, cele avantajate şi cele dezavantajate de contextul geopolitic şi de mediul inflaţionist actual”, spune Elena Uleia, broker al Prime Transaction.

Însă rezultatele au fost decuplate în T1/2022 de dinamica acţiunilor în contextul în care indicele principal BET a avut o scădere de 2,7%.

„În mod clar cele mai bune rezultate le vedem la producătorii de energie, OMV Petrom, Nuclearelectrica şi Romgaz, companii vizibil influenţate pozitiv de creşterea preţului energiei, chiar şi în contextul reglementărilor referitoare la plafonarea preţurilor la energie şi gaze”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO