Burse - Fonduri mutuale

Se face o lună de la războiul din Ucraina, perioadă în care petrolul are plus 23,4%, aurul a crescut cu 1,3%, iar BET are minus 4,3%

Se face o lună de la războiul din Ucraina, perioadă...

Autor: Tibi Oprea

24.03.2022, 07:22 173

♦ Din 24 februarie încoace, preţul nichelului a urcat cu 32,7%, aluminiul s-a scumpit cu 8,6%, iar tona de grâu cu 34%.

De la izbucnirea con­flictului armat în Ucraina, prin trimi­terea de trupe ruseşti în aşa-zisa operaţiune specială de demilitarizare, pieţele au reacţionat abrupt, iar ultima lună a fost caracterizată de o volatilitate ridicată. Unele sectoare sau active au avut de câştigat, iar în cazul altora s-a resimţit impactul negativ al situaţiei geopolitice, alături de criza din energie şi inflaţia ridicată. Totuşi, ultimele şedinţe au adus recuperări pentru o serie de domenii.

„Această revenire a avut o dublă sursă – în primul rând, faptul că au existat comunicări care au mărit speranţele unui armistiţiu, iar în al doilea rând, dar conectat cu primul aspect, preţurile energiei, al petro­lului şi al gazelor naturale au mers pe retragere în ultimele zile. (...) Pieţele au fost susţinute şi de lipsa de alternativă foarte atractivă la plasarea banilor, însă la anumite niveluri de preţ, riscurile sunt uneori destul de mari, astfel încât vor apărea retrageri şi episoade de corecţie. De acum înainte pare că investitorii vor începe să fie mai prudenţi, mai atenţi la riscul de volatilitate pe termen scurt“, spune Claudiu Cazacu, consulting strategist în cadrul XTB România, pentru ZF.

Din 23 februarie 2022, când în lume nu era nicio ştire despre război, şi până la 23 martie, indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti a înregistrat o scădere de 4,3%, de­clinul fiind mai accentuat la jumă­tatea acestui interval de timp, arată calculele făcute de ZF pe baza datelor de la BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO