Burse - Fonduri mutuale

SEC, „ASF-ul din SUA”, dă afară companiile chineze de pe bursele americane. În joc sunt circa 2.000 de miliarde de dolari

Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care monitorizează aproape 100 de grupuri chineze listate în SUA, a scăzut cu aproape 37% în 2021

Indicele Nasdaq Golden Dragon China, care monitorizează aproape 100 de grupuri chineze listate în SUA, a scăzut cu aproape 37% în 2021

Autor: Eduard Ivanovici

03.12.2021, 15:21 7862

Guvernul american continuă eforturile de delistare a companiilor chineze prezente pe bursele din Statele Unite, întrucât entităţile respective nu se încadrează în cerinţele de audit create de autorităţile de la Washington, notează Bloomberg.

SEC (Securities and Exchange Commission – autoritatea americană de supraveghere financiară), a anunţat un plan conform căruia ar crea o nouă lege ce ar obliga firmele străine să îşi deschidă registrele în faţa organelor americane de reglementare, riscând în schimb să fie delistate de pe New York Stock Exchange sau Nasdaq într-un interval de maxim trei ani.

China şi Hong Kong sunt singurele jurisdicţii care nu permit inspecţiile, în ciuda faptului că Washingtonul le solicită acest lucru încă din 2002.

Noua regulă SEC, care arată cum vor fi identificate companiile ce fac obiectul unei posibile delistări şi detaliază procedurile de eliminare a firmelor neconforme, reprezintă cea mai recentă evoluţie a unui conflict financiar în care sunt implicate cele mai mari două economii la nivel mondial.

„Dacă vrei să emiţi valori mobiliare în Statele Unite, firmele care îţi auditează registrele trebuie să fie supuse unei inspecţii efectuate de Boardul de Supraveghere a Contabilităţii Companiilor Publice (PCAOB). Deşi peste 50 de jurisdicţii au lucrat cu PCAOB în ideea de a permite inspecţiile, două jurisdicţii au refuzat acest lucru: China şi Hong Kong”, spune Gary Gensler, preşedintele SEC.

Regula continuă o serie de eforturi care ar putea rezulta în delistarea a aproximativ 200 de companii prezente pe bursele americane.

Deciziile Chinei de a nu le permite PCAOB să evalueze societăţi precum Alibaba Group Holding şi Baidu Inc, tranzacţionate pe pieţele din SUA, a iritat autorităţile americane timp de peste un deceniu.

În vară, autoritatea de securitate cibernetică din China le-a ordonat tuturor magazinelor de aplicaţii din ţară să blocheze descărcările platformei locale de ride-hailing Didi, acuzată de colectarea şi folosirea abuzivă a datelor personale ale utilizatorilor. Beijingul a anunţat mişcarea la scurt timp după ce Didi a completat o ofertă publică iniţială în New York

Recent, compania a anunţat că îşi va delista acţiunile din New York şi le va lista în schimb pe bursa din Hong Kong, citând în acest sens o serie de probleme de securitate

La polul opus, Departamentul de Justiţie din SUA a pus zeci de businessuri chinezeşti pe o „listă neagră” formată din companii care ar avea legătură cu armata chineză, interzicându-le investitorilor să tranzacţioneze acţiunilor respectivelor societăţi. În iulie, existau 248 de companii chinezeşti listate pe principalele burse americane, cu o capitalizare totală de 2.100 de miliarde de dolari.

Nasdaq Golden Dragon China, indice care monitorizează aproape 100 de grupuri chineze listate în SUA, a scăzut la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de ieri cu 2,1%. Declinul din 2021 depăşeşte 36%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO