• Leu / EUR4.9469
  • Leu / GBP5.8072
  • Leu / USD4.7475
Burse - Fonduri mutuale

SEC, „ASF-ul american”, propune o serie de măsuri drastice privind vânzările de acţiuni efectuate de executivii din companii. Sub noile reguli, insiderii ar trebui să aştepte patru luni între programarea unei vânzări şi tranzacţia propriu-zisă

Business internaţional

SEC, „ASF-ul american”, propune o serie de măsuri drastice privind vânzările de acţiuni efectuate de executivii din companii. Sub noile reguli, insiderii ar trebui să aştepte patru luni între programarea unei vânzări şi tranzacţia propriu-zisă

Autor: Eduard Ivanovici

20.12.2021, 00:00 155

Securities and Exchange Commission (SEC – autoritatea de supraveghere financiară din Statele Unite) a propus o serie de reglementări privind tranzacţiile efectuate de oamenii din interiorul companiilor listate la Bursă, schimbări ce ar limita felul în care executivii – care beneficiază adesea de informaţii confidenţiale – pot vinde acţiunile pe care le deţin în cadrul respectivelor societăţi, transmite Business Insider. În prezent, executivilor le este permis să programeze o vânzare de acţiuni cu câteva zile înainte de tranzacţia propriu-zisă, sub aşa-zisele planuri 10b5-1.

Când au fost create, în urmă cu 20 de ani, planurile îşi propuneau să ofere le executivilor oportunitatea de a vinde acţiuni fără să fie acuzaţi că ar fi realizat tranzacţii interne (insider trading). Datele băncii Morgan Stanley arată că insiderii din peste jumătate din companiile incluse în indicele S&P 500 au pus în aplicare regulile 105b-1, fenomenul devenind tot mai popular în ultima perioadă. Însă criticii spun că planurile au fost abuzate, permiţându-le executivilor să renunţe la acţiuni înaintea unui anunţ major al companiilor în care sunt prezenţi.

În plus, nu există nicio condiţie conform căreia executivii ar fi obligaţi să îşi divulge planurile. Un grup din care face parte Elizabeth Warren, senator din partea Partidului Democrat, le-a cerut oficialilor SEC să renunţe la planurile 10b5-1, susţinând că oamenii de la conducerea companiilor pot încasa profituri prin intermediul unor informaţii privilegiate la care investitorii de retail nu au acces, punând încrederea publicului în piaţă sub semnul întrebării. Şeful SEC, Gary Gensler, a recunoscut problemele într-un comunicat de presă de miercuri, 15 decembrie. „În ultimii doi ani am auzit temerile privind lacunele Regulii 10b5-1, lacune pe care propunerile de astăzi îşi propun să le rezolve.”

Sub noile schimbări propuse în unanimitate de SEC, insiderii ar trebui să aştepte patru luni între programarea unei tranzacţii şi vânzarea efectivă a acţiunilor. Modificările ar interzice de asemenea suprapunerea intenţiilor de tranzacţionare şi ar limita planurile de vânzare la o singură tranzacţie pe an. Totodată, executivii vor fi nevoiţi să ateste că nu erau conştienţi de nicio informaţie non-publică în momentul în care au decis că vor să renunţe la acţiuni. SEC dispune de o perioadă de 45 de zile în care poate finaliza propunerile, depuse recent la Registrul Federal, monitorul oficial al guvernului SUA.

 
 
 
 


 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9469
Diferență: 0,0222
Ieri: 4.9458
Azi: 4.7475
Diferență: -0,3526
Ieri: 4.7643
Azi: 5.8072
Diferență: 0,062
Ieri: 5.8036
Azi: 4.7246
Diferență: -0,7374
Ieri: 4.7597