Burse - Fonduri mutuale

Seceta a mâncat profitul Hidroelectrica. Producţia a fost cu 14% mai mică decât într-un an normal

Seceta a mâncat profitul Hidroelectrica. Producţia a fost cu 14% mai mică decât într-un an normal

Autor: Andrei Chirileasa

24.02.2012, 00:05 476

Profitul net al Hidroelectrica a scăzut anul trecut la 15,7 milioane de lei (3,7 mil. euro), de la 292,3 milioane de lei în 2010, întrucât cheltuielile companiei de stat au crescut, iar veniturile au scăzut, în principal din cauza secetei.

Cifra de afaceri a companiei a înregistrat un declin de 8,4%, la aproape 3 mld. lei (707 mil. euro), de la 3,27 mld. lei în 2010. Hidroelectrica este una dintre cele mai mari şi mai valoroase companii din portofoliul statului, însă profiturile companiei nu au reuşit până acum să se ridice la nivelul aşteptărilor, fiind tras în jos în ultimii ani fie de contractele dezavantajoase cu "băieţii deştepţi", fie de seceta de anul trecut. Singurul an mai bun pentru companie a fost 2010, când marja de profit a urcat la 8,9%.

Hidroelectrica este prima companie de stat care îşi pro­pune să strângă bani de pe bursă printr-o ofertă pu­blică iniţială care ar putea avea loc la finalul anului. Com­pania urmează să selecteze în martie inter­me­diarul ofertei. Hidroelectrica intenţionează să vândă pe bursă 10% din acţiunile proprii şi ar putea strânge între 200 şi 400 mil. euro, evaluarea depinzând foarte mult de rezultatele pe care compania le va înregistra în prima parte a acestui an, dar şi de modul în care vor arăta contractele de vânzare directă pe care compania le are încheiate cu traderii de energie, aşa-zişii băieţi deş­tepţi, dar şi cu Alro, care sunt în curs de rene­go­ciere.

Compania susţine că va renunţa treptat la aceste contracte şi va vinde energia produsă pe piaţa OPCOM.

"Există o decizie fără echivoc a acţionarului şi a conducerii companiei ca toate cantităţile de energie disponibile să fie tranzacţionate pe bursa OPCOM", a declarat Dragoş Zachia Zlatea, directorul general al Hidroelectrica, la conferinţa "Finanţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depozitarul Central în parteneriat cu Ziarul Financiar.

El a mai explicat că rezultatele de anul trecut nu sunt relevante pentru evoluţia generală a companiei, deoarece au fost puternic influenţate de secetă, care a determinat reducerea producţiei. Anul trecut, compania a produs 14,7 terrawaţi oră (TWh) de energie electrică, în scădere cu 14% faţă de un an normal în care compania produce circa 17 TWh. Compania a fost afectată masiv de seceta din a doua parte a anului, fiind obligată la sfârşitul lunii septembrie 2011 să activeze clauza de forţă majoră şi să reducă livrările de energie.

Asta a determinat şi scăderea veniturilor totale cu 7,1%, de la 3,41 mld. lei la 3,17 mld. lei. În schimb, cheltuielile au crescut cu 4,2%, de la 3,02 mld. lei la 3,147 mld. lei, o contribuţie la această creştere având-o şi creşterea preţului apei industriale pe care compania o utilizează în procesul de producţie.

Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 80% din acţiuni, în timp ce Fondul Proprietatea deţine 20% din acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO