Burse - Fonduri mutuale

Secetă la Bucureşti: Bursa a scăzut uşor, pe cel mai redus rulaj din ultimele două luni şi jumătate

Secetă la Bucureşti: Bursa a scăzut uşor, pe cel mai...

Autor: Stefan Musgociu

10.02.2014, 18:27 349

Piaţa a fluctuat nesemnificativ în prima jumătate de oră de tranzacţionare, după care a trecut uşor pe verde, punctul maxim de creştere al indicelui general al Bursei, BET-C, fiind atins în jurul orei 11:30, când piaţa a fost cu 0,21% peste închiderea şedinţei precedente.

Ulterior, bursa a început să revină spre nivelul de vineri, pentru ca după ora 12:00 să intre pe roşu, iar punctul minim al indicelui BET-C a fost atins chiar la închidere.

Fluctuaţiile uşoare ale pieţei au venit în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse în cazul majorităţii acţiunilor. Rulaje de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar şapte din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă de 3,4 ori sub rulajul de vineri, de aproape 48 milioane lei (10,7 milioane euro). O lichiditate mai mică decât cea de luni a fost înregistrată pe 22 noiembrie, când operaţiunile au fost de doar 11,1 milioane lei (2,5 milioane euro).

"Prudenţa pieţei este explicabilă după declinul recent. Totodată, la nivel global, bursele de acţiuni aşteaptă prima apariţie oficială a lui Janet Yellen în postura de preşedinte al Rezervei Federale, care se va întâmpla marţi în Camera Reprezentanţilor", a declarat pentru MEDIAFAX Georgiana Androne, analist la casa de brokeraj Tradeville.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,46%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,29%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI s-a plasat cu 0,71% sub şedinţa anterioară. Indicele reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,47%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,26% sub nivelul de vineri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Titlurile OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 4,4 milioane lei şi, respectiv, de 2,8 milioane lei. Aproape jumătate din rulajul acţiunilor OMV Petrom reprezintă două deal-uri, de 2,3 milioane lei. O tranzacţie negociată a fost realizată şi cu titlurile Băncii Transilvania, pentru 1,9 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom au avansat cu 0,22%, la 0,466 lei, în timp ce titlurile băncii au scăzut cu 1,15%, la 1,631 lei.

Acţiunile Impact Developer&Contractor (IMP) au crescut cu 1,1%, la 0,78 lei, pe a cincea lichiditate din piaţă, de 1,1 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a fost asigurată de o tranzacţie realizată la ora 12:15, pentru 936.000 de lei, la un preţ cu 1% peste ultima cotaţie de vineri.

Investitorii nu au reacţionat vizibil la rezultatele financiare preliminare înregistrate în 2012 de Nuclearelectrica (SNN) şi la bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, publicate pe site-ul companiei. Preţul acţiunilor Nuclearelectrica a scăzut cu 0,21%, la 9,48 lei, pe un rulaj de 666.000 de lei.

În timpul şedinţei titlurile au coborât chiar cu aproape 1% şi au atins un nou minim istoric, de 9,41 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au scăzut în acest an cu 15%. Ultima cotaţie de luni este cu aproape 16% sub preţul din oferta derulată de companie în luna septembrie pentru listarea la Bursă, când majoritatea acţiunilor au fost vândute la preţul de 11,2 lei/titlu.

Compania a înregistrat anul trecut un profit net preliminar record, de 456,7 milioane lei (103,6 milioane euro), cu mult peste câştigul din 2012, de doar 21 milioane lei. Totuşi, pentru anul în curs, conducerea Nuclearelectrica estimează un profit net de doar 28 milioane lei.

Veniturile totale ar urma să scadă în acest an cu aproape 21%, de la 2,3 miliarde lei (230,3 milioane euro) la 1,82 miliarde lei.

Analistul Tradeville arată că acţiunile Nuclearelectrica s-au înscris pe un trend descendent aproape neîntrerupt încă de la sfârşitul anului trecut, în ciuda tendinţei în general ascendente de la BVB.

"Principalul motiv a fost scăderea preţului la energie pe piaţa concurenţială, pe care Nuclearelectrica îşi va plasa în 2014 un procent mai mare din producţie decât anul trecut, atât din cauza cererii slabe pentru energie, cât şi a ofertei suplimentare de energie verde din sistem. Dat fiind că pe OPCOM sunt disponibile date la zi atât pentru piaţa pentru ziua următoare (PZU), cât şi pentru contracte bilaterale (PCCB), aceste scăderi au putut fi urmărite îndeaproape de investitori, şi s-au reflectat în cotaţiile acţiunilor Nuclearelectrica. În mod logic, aşteptările pentru veniturile pe 2014 au fost ajustate negativ, deci publicarea bugetului de azi nu face decât să oficializeze aceleaşi estimări şi la nivelul managementului. Pe partea de cheltuieli, compania urmează să fie lovită de taxa pe construcţii speciale, introdusă de stat de la 1 ianuarie, iar coroborat cu veniturile mai modeste, riscă să o întoarcă la marjele de profitabilitate infime de dinainte de listare", a afirmat Georgiana Androne.

Conducerea Nuclearelectrica estimează costuri de 102,2 milioane lei pentru impozitul pe construcţiile speciale.

"Scenariul nostru în privinţa acţiunilor Nuclearelectrica este o scurtă perioadă de entuziasm la publicarea rezultatelor pentru 2013 şi a dividendului aferent, care va avea un randament de peste 10% la cotaţiile actuale, însă perspectivele operaţionale slabe se vor face simţite în noi corecţii după data cum-dividend (după care investitorii care cumpără acţiunile nu mai au dreptul să încaseze dividendele distribuite din profitul de anul trecut de companie - n.r.)", a adăugat analistul de la Tradeville.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 2,5 milioane lei, faţă de 442.000 de lei în şedinţa precedentă.

Aproape 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de o tranzacţie cu 31,28% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca, de 2 milioane lei. Firma este controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany, iar tranzacţie a fost realizată la preţul de 21,48 lei, similar celui mai recent transfer, din 10 decembrie.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Londra erau în creştere câte 0,2%, în timp ce piaţa de la Frankfurt era în scădere cu 0,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO