Burse - Fonduri mutuale

Sectorul bancar a continuat sa prabuseasca Bursa cu 8,6% pe BET

Sectorul bancar a continuat sa prabuseasca Bursa cu 8,6% pe BET
17.02.2009, 19:19 22

Corectiile puternice din sedinta de ieri pe toate societatile bancare au coborat cotatia indicelui BET, al celor mai lichide zece companii din piata, cu 8,6%. Printre cele mai afectate au fost SIF-urile, indicele BET-FI coborand pe parcursul zilei cu 9%, pana in apropierea pragului de 8.000 de puncte. La inchidere indicele si-a temperat timid din scadere, coborand la 8,5% fata de referinta.

Dintre societatile bancare, cea mai mare corectie au inregistrat-o titlurile bancii austriece Erste Bank (EBS), de 15%, coborand astfel la nivelul de 33,1 lei/actiune. Titlurile BRD au inregistrat o corectie de 13,2%, coborad la pretul de 4,2 lei/actiune.
Bancile cu capital intergral romanesc, Banca Transilvania (TLV) si Banca Comericala Carpatica (BCC), au inregistrat corectii ceva mai temperate, de 9,4% si respectiv de 5,7%. "Putem spune ca bancile platesc acum pentru criza financiara pentru care sunt considerate responsabile. Un fel de revers al medaliei. Daca la inceputul lunii aveam impresia unei reveniri, vedem ca Bursa scade acum fara vreo explicatie logica. Cred ca nimeni nu stie ce se intampla, de ce inregistram scaderi atat de mari. In continuare ramanem in zona speculatiilor cu ce se mai poate intampla pe Bursa", a declarat Leonard Visan, direc-torul general al societatii de administrare a investitiilor Investitca.
La categoria SIF-uri, cea mai mare scadere a fost consemnata de titlurile SIF Moldova (SIF4), care au pierdut 10,6%, coborand la pretul de 0,305 lei/actiune. In top au urmat scaderile SIF Transilvania (SIF3), de 9,4% si SIF Muntenia (SIF4), de 8,6%. Cea mai mica depreciere la nivelul societatilor financiare au consemnat-o titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1), care au pierdut 6,8%, atingand un pret pe actiune de 0,414 lei. "La nivelul indicelui BET-FI, un nou prag suport ar putea fi cel de 7.000 de puncte, insa in cel mai rau caz o scadere pana la 5.000 de puncte nu este exclusa. Chiar daca acest prag nu se confirma, exista premisele de intrare la cumparare, in ciuda stirilor negative. Cu toate acestea, nu s-a descoperit solutia crizei inca si investitorii prefera sa astepte", a adaugat Visan.
Companiile petroliere au consemnat si ele corectii semnificative, de 10,2% in cazul titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) si 4,8% pe titlurile Petrom (SNP). Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 10% si respectiv 5,2%.
Evolutiile negative ale companiilor energetice au redus cotatia indicelui de profil cu 6,7%, sub pragul de 300 de puncte.
"Reactia violenta a Bursei ar putea avea si partea ei buna, ar aduce mai repede sfarsitul deprecierilor", a in-cheiat Visan.
Pietele externe au inregistrat evolutii asemanatoare pietei de la Bucuresti, cea mai mare scadere a inregistrat-o indicele german DAX, care a pierdut 2,5%, urmat de corectiile indicilor CAC 40 si FTSE 100, de 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO