Burse - Fonduri mutuale

Sectorul de utilităţi a adus cele mai mari câştiguri investitorilor dintre acţiunile lichide de pe bursă

Sectorul de utilităţi a adus cele mai mari câştiguri...

Autor: Adrian Cojocar

10.07.2014, 21:55 452
Indicele BET, al celor mai importante 10 companii listate la bursa de la Bucureşti, s-a apreciat de la începutul anului cu 6,5%, însă cei care ar fi mizat pe cele două companii de utilităţi incluse în acest indice, Transelectrica şi Transgaz, ar fi putut obţine până ieri câştiguri considerabil mai mari, de 52% şi, respectiv, 19,6% contabilizând şi dividendele nete încasate de acţionarii celor două companii în acest an din profitul obţinut anul trecut.
 
În condiţiile în care relansarea economiei s-a văzut destul de puţin în creşterea afacerilor şi profiturilor companiilor de la bursă, sectorul utilităţilor, care este unul defensiv, a continuat să supraperformeze la bursa de la Bucureşti.
 
Investitorii au mizat în continuare pe acţiunile care au acordat printre cele mai mari randamente din dividende. Transelectrica a acordat în acest an un dividend net de 1,872 lei/titlu, respectiv un randament din dividende de 11,8% raportat la cotaţia acţiunilor Transelectrica de la finele anului trecut. Totodată Transgaz Mediaş (TGN) a acordat investitorilor dividende cu un randament net de aproape 8%, acestea fiind printre cele mai ridicate de pe bursă.
 
Pe lângă apetitul investitorilor pentru companiile stabile de dividend, o altă explicaţie pentru creşterea acţiunilor Transelectrica din acest an o reprezintă profitul record înregistrat de companie anul trecut, de 200,9 mil. lei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO