Burse - Fonduri mutuale

Sefii Bancii Transilvania au pierdut 110 mil. euro in ultimul an

Sefii Bancii Transilvania au pierdut 110 mil. euro in ultimul an
07.01.2009, 19:19 45

Valoarea participatiilor detinute de membrii Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a scazut cu 110 mil. euro fata de nivelul de la inceputul anului trecut.

Fata de luna septembrie, cand titlurile au fost supendate de la tranzactionare, cei cinci membri ai CA care detin pachete semnificative de actiuni, au inregistrat pierderi de 42 mil. euro.
Ei detin circa 9,3% din actiunile Bancii Transilvania, potrivit ultimelor date disponibile, participatiile fiind evaluate, dupa sedinta de ieri, la circa 28 mil. euro.
La inceputul anului trecut, valoarea acelorasi detineri se apropia de 140 mil. euro, scaderea fiind de aproape 80%. Capitalizarea bancii a scazut de la 1,5 mld. euro, la inceputul lui ianuarie 2008, la 300 mil. euro in prezent.
Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie si cel mai important actionar roman al bancii, cu 5% din capitalul social, si-a vazut valoarea participatiei diminuata de la 75 la 15 mil. euro in ultimul an. Fata de luna septembrie, el a pierdut circa 23 mil. euro.
Directorul general al bancii, Robert Rekkers, care detine si un loc in CA, a pierdut la randul sau circa 8,5 mil. euro din valoarea participatiei detinute. El avea la inceputul anului trecut 0,71% din capitalul social si a mai cumparat in 2008 pachete mici de actiuni de pe Bursa. In prezent, intreaga sa participatie valoreaza putin peste 2,1 mil. euro.
Un alt actionar semnificativ este Claudiu Silaghi, membru neexecutiv al Consiliului de Administratie, care detine 2,84% din actiunile bancii. Participatia sa valora la inceputul anului trecut 42 mil. euro, din care s-au evaporat insa 34 mil. euro.
Pachete mai mici de actiuni mai au Constantin Jeican, fostul sef al societatii de asigurari BT Asigurari, pe care Banca Transilvania a vandut-o catre Groupama la sfarsitul lui 2007, si Ionut Patrahau, directorul general adjunct al bancii.
Dintre investitorii locali care au pierdut sume semnificative din scaderea actiunilor TLV, cei mai afectati sunt SIF-urile, ale caror participatii s-au devalorizat cu 170 mil. euro. SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Oltenia (SIF5) detin fiecare cate 5% din actiunile TLV, in timp ce SIF Moldova (SIF2) are aproape 3,9%, iar SIF Transilvania (SIF3) - 0,64%. Participatiile celor patru SIF-uri mai valoreaza in prezent 43 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO