Şefii SIF-urilor: Este discriminare că toate fondurile pot investi în SIF-uri numai SIF-urile nu

14 ian 2014 Autor: Roxana Pricop

Şefii SIF-urilor spun că intenţia ASF de a permite achiziţiile de acţiuni între SIF-uri şi de a sprijini scăderea cvorumului la adunările generale echivalează cu eliminarea discriminării faţă de alte fonduri închise şi cu o undă verde spre eficientizarea managementului. Analiştii atrag însă atenţia că mai important este ca managerii SIF-urilor să aibă strategii de investiţii sustenabile altfel aceste societăţi riscă o lichidare controlată.

Într-un interviu publicat ieri de Ziarul Financiar, Mircea Ursa­che, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat că va ridica res­tricţiile privind achiziţiile de acţiuni între SIF-uri şi că susţine alinierea condiţiilor de cvorum ale SIF-urilor cu cele din Legea societăţilor comerciale 31/1990. Investitorii de pe bursă au reacţionat la declaraţiile oficialului ASF, iar acţiunile celor cinci SIF-uri au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni cu creşteri consistente de până la 4% pentru acţiunile SIF Muntenia (SIF4).

Miza din spatele celor două mo­dificări este ridicată. Ridicarea restricţiei de achiziţie ar însemna creşterea cererii pe termen scurt pentru titlurile SIF-urilor, deoarece achiziţiile încrucişate de acţiuni ar echivala cu programe de răscumpărare şi ar susţine cotaţiile acestora pe bursă. Unii investi­tori sunt mai reticenţi însă şi spun că posibilitatea achiziţiilor încrucişate şi menţinerea pragului de deţinere la 5% le va permite actualilor şefi de la SIF-uri să-şi consoli­deze din nou poziţiile.

Alinierea la Legea 31/1990 ar însemna un cvorum de 25% la Adu­nările Generale Extraordinare faţă de 75% la prima convocare, respectiv 50% la a doua convocare, cât este acum. Pra­gurile ridicate de cvorum, combinate cu un acţionariat fragmentat, le împiedicau pe SIF-uri să ia decizii importante, precum majorări sau reduceri de capital.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.01.2014

 
Cuvinte cheie:
sif
, Dragos Bilteanu
, Mihai Căruntu
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide