Burse - Fonduri mutuale

Sefii SIF-urilor isi apara scaunele cu legea in mana. Investitorii cauta sprijin la CNVM

Sefii SIF-urilor isi apara scaunele cu legea in mana. Investitorii cauta sprijin la CNVM
22.04.2009, 00:00 39

Apropierea Adunarilor Generale ale Actionarilor in care se vor alege conducerile pentru urmatorii patru ani la SIF-uri incinge lupta pentru putere intre investitori si actualii conducatori.
Investitorii puternici de pe Bursa se declara nemultumiti de faptul ca sefii SIF au la dispozitie parghii legale pentru a-si consolida pozitia, prin anularea voturilor unor actionari prezumati ca actioneaza in mod concertat, facand astfel mai dificil accesul actionarilor importanti in conducere.
De cealalta parte, sefii SIF sustin ca nu fac decat sa aplice legea, care este construita in asa fel incat sa impiedice o preluare ostila a SIF-urilor.
Conducerea SIF Banat-Crisana (SIF1) a decis limitarea la 1% a dreptului de vot pentru un grup de actionari din jurul Bancii Transilvania, care detin circa 7,5% din capitalul SIF, cu doar trei zile inainte de AGA, care va avea loc vineri, 24 aprilie. Este pentru prima data cand SIF Banat-Crisana ia o astfel de decizie, desi reglementarile se aplicau si anul trecut, iar detinerea grupului de la Banca Transilvania a fost facuta publica inca din 2007, motiv pentru care reprezentantii bancii au fost luati prin surprindere.
"Din punctul nostru de vedere, situatia este absolut identica cu cea de anul trecut, cand nu ne-a fost suspendat niciun drept de vot, nefiind nicio miza", spune Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

SIF1 nu spune cui i-a suspendat dreptul de vot
El mai spune ca grupul de actionari a trimis scrisori la CNVM prin care declara ca nu actioneaza in mod concertat. "Firmele din grup au circa 5,5%, restul mai au persoane din conducerea bancii. Nu am fost anuntati caror actionari li s-a suspendat dreptul de vot", explica Ciorcila.
Presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, nu a oferit informatii privind lista persoanelor fizice si juridice carora le-a suspendat dreptul de vot si detinerile acestora. "Toate informatiile se regasesc in comunicat. Nu are importanta cate procente se concerteaza, fie ca e vorba de 7,85%, de 5,85% sau de 10,85%, important este sa se respecte legea", a declarat Cuzman.
Nu este clar daca limitarea dreptului de vot se va aplica si fondurilor de investitii administrate de BT Asset Management, care detin participatii importante la SIF. O precizare emisa de CNVM anul trecut spune ca o societate de administrare a investitiilor poate declara ca nu actioneaza in mod concertat cu fondurile pe care le administreaza. In acest caz, se presupune ca fondurile Bancii Transilvania nu actioneaza in mod concertat cu banca sau cu persoanele din conducerea bancii.

Investitorii cer CNVM sa se implice
Investitorii de pe Bursa sustin ca legea privind pragul la SIF-uri si cadrul ei de aplicare favorizeaza conducerile SIF, iar asta se datoreaza Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care a pasat responsabilitatea stabilirii detinerilor concertate catre Consiliile de Administratie ale SIF-urilor.
"In mod normal legea ar trebui sa fie aplicata de un organism neutru, respectiv Depozitarul Central si CNVM, nu de o parte implicata. In plus, decizia lor este definitiva, nu poate fi aplicata in timp util. Anuntul ar trebui facut public cu cel putin 15 zile inainte de AGA, pentru ca sa existe timp si pentru contestatii", este de parere Dumitru Tudor, unul dintre investitorii importanti de la SIF-uri. El detine pachete de aproape 1% la SIF Moldova si SIF Oltenia si participatii ceva mai mici la celelalte SIF-uri.
"E gresit ce se intampla. CNVM care a sustinut aplicarea prevederilor privind detinerea concertata nu si-a asumat si raspunderea sa le aplice, ci a pasat responsabilitatea privind constatarea acestor concertari sefilor SIF, care rezolva problema dupa cum cred de cuviinta. La Banca Transilvania pana acum nu a existat concertare, acum cand interesele sunt altele situatia s-a schimbat. Poate ar fi corect din partea presedintilor SIF sa comunice catre CNVM inainte de a face publice aceste decizii, iar CNVM sa le oficializeze", sustine Adrian Manaila, presedintele firmei de brokeraj Eldainvest din Galati, care a intermediat in ultimii ani o parte din tranzactiile realizate pe Bursa de firmele omului de afaceri Catalin Chelu, unul dintre cei mai mari actionari ai SIF.
SIF Banat-Crisana a suspendat dreptul de vot in AGA si pentru un grup de firme prezumat ca actioneaza in mod concertat cu Catalin Chelu, care detine putin peste 1% din capitalul societatii.
CNVM nu a raspuns pana la inchiderea editiei de ieri intrebarilor ZF pe aceasta tema.

Precedentul Catalin Chelu la SIF Oltenia
Situatia de la SIF Banat-Crisana este oarecum asemanatoare cu cea din AGA din octombrie 2008 de la SIF Oltenia, in care s-a ales Consiliul de Administratie, cand conducerea SIF a suspendat dreptul de vot pentru peste 8% din actiunile SIF care ar fi fost controlate de firmele lui Chelu. In urma AGA, niciun candidat propus de firmele din grupul lui Chelu nu a obtinut un loc in CA, vechii membri ai conducerii pastrandu-si functiile pentru inca patru ani.
Totul s-a intamplat dupa ce in septembrie Chelu a incercat sa-l dea jos din functie pe presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, intr-o alta AGA, iar conducerea SIF5 a suspendat drepturile de vot pentru firmele omului de afaceri din Galati chiar in timpul AGA, in conditiile in care votul era in defavoarea lui Staicu.
Firmele respective au dat in judecata societatea solicitand anularea hotararilor care s-au luat in AGA, procesele fiind pe rol. In unele cazuri, instanta a dat deja hotarari in favoarea SIF Oltenia.
Si la SIF Moldova conducerea a dispus anul trecut suspendarea drepturilor de vot pentru aceleasi firme ale lui Chelu, cand in AGA trebuia sa se aleaga un nou membru al CA, dupa ce CNVM i-a interzis omului de afaceri sa detina functii in cadrul conducerii SIF. Si in acest caz, firmele lui Chelu au dat in judecata SIF Moldova.
SIF Transilvania si SIF Muntenia nu au facut pana ieri un anunt oficial privind eventuala suspendare a drepturilor de vot pentru actionari ale caror detineri depasesc 1%, desi firmele din grupul lui Chelu detin participatii semnificative si in aceste societati.

 

De ce mai sunt nemultumiti actionarii:

  •  Adunarile Generale ale Actionarilor la toate cele cinci SIF-uri sunt programate in aceeasi zi, respectiv pe 24 aprilie, ceea ce face imposibil ca un investitor care detine actiuni la mai multe SIF-uri sa participe in AGA la fiecare. "Mi se pare un abuz din partea lor. Este in detrimentul investitorilor, care nu pot fi reprezentati corespunzator. Orice reprezentare poate fi interpretata ca actiune concertata. CNVM ar trebui sa se implice in acest sens si sa nu le permita sa convoace AGA in aceeasi zi", spune Dumitru Tudor.
  •  Cerintele privind votul electronic ridica de asemenea controverse. Potrivit procedurii de vot electronic la SIF Banat-Crisana, actionarii trebuie sa completeze in formularul de vot adresa de e-mail, nefiind insa acceptate adrese de e-mail de pe servere publice, cum ar fi yahoo, hotmail sau gmail. Aceasta prevedere face practic imposibil votul electronic pentru o mare parte a micilor actionari, care detin astfel de adrese de e-mail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO