Burse - Fonduri mutuale

Şeful Băncii Transilvania este acuzat de manipulare bursieră. „Acuzaţiile sunt nefondate. Nu am făcut nimic ilegal“

Şeful Băncii Transilvania este acuzat de manipulare bursieră. „Acuzaţiile sunt nefondate. Nu am făcut nimic ilegal“

Horia Ciorcilă

12.07.2010, 23:47 97

Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania (TLV) şi unuldintre cei mai influenţi oameni de afaceri din zona de vest aţării, a fost pus sub acuzare de către procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism (DIICOT) pentru manipularea pieţei de capital şiutilizarea de informaţii privilegiate în tranzacţiile realizate peBursă cu acţiunile TLV.
Dosarul care a fost făcut public ieri dimineaţă a venit ca osurpriză, având în vedere poziţia lui Ciorcilă şi respectul de carese bucură în lumea afacerilor, el fiind creatorul mai multorcompanii în ultimii 20 de ani. Alături de el a fost inculpat şiClaudiu Silaghi, fost vicepreşedinte al Consiliului deAdministraţie al Băncii Transilvania, soţia şi soacra acestuia, doibancheri ai diviziei locale a Bank of Cyprus şi doi brokeri de laBT Securities şi IFB Finwest, care ar fi intermediat tranzacţiile.DIICOT a mai instituit şi sechestru asupra unor bunuri aleinculpaţilor, în valoare de circa 13,5 mil. euro.
"Consider acuzaţia complet nefondată, nu am făcut nimic ilegal,nimic care să contravină legislaţiei în domeniu şi voi acţiona petoate căile legale pentru a dovedi acest lucru. Sunt convins cărezultatele finale ale acestui demers juridic îmi vor da dreptate",a declarat Horia Ciorcilă, care conduce discret de peste 15 anibanca. Ancheta DIICOT a început după ce în decembrie 2009 Bank ofCyprus a anunţat că a preluat 9,7% din acţiunile BT, deşi niciunuldintre acţionarii importanţi, cu excepţia lui Silaghi, nu raportasevânzări de acţiuni. La anchetă a colaborat şi CNVM, care le-afurnizat anchetatorilor date cu privire la tranzacţiile realizatede persoanele vizate. CNVM a replicat ieri că în cazul TLV s-arputea vorbi despre transferuri pe bază de informaţii privilegiate,nu şi despre acţiuni de manipulare a bursei.
Atât DIICOT, cât şi CNVM au precizat că acuzaţiile nu au legăturăcu activitatea băncii. De asemenea, BNR a precizat că toatepersoanele puse sub acuzare de DIICOT beneficiază de prezumţia denevinovăţie şi că Banca Naţională nu va lua măsuri împotriva lorfără o decizie definitivă a instanţei.
Cu toate acestea, acţiunile TLV au pierdut ieri 3,55%, iar peparcursul şedinţei au scăzut şi cu 6%.
Scandalul de la Banca Transilvania este primul din ultimii ani carevizează conducerea unei bănci de top. BT a fost curtată în ultimiiani de investitori strategici, însă Ciorcilă a preferat să-şipăstreze independenţa, refuzând ofertele de vânzare. El deţine 4,9%din bancă, principalul acţionar fiind BERD cu 14,6%, în timp ceSIF-urile controlează circa 14%.
Banca Transilvania are o capitalizare de 348 mil. euro şigestionează active de 4,6 mld. euro.

Comedymall VOT IN PANDEMIE
AFACERI DE LA ZERO