Burse - Fonduri mutuale

Şeful BT Securities trimis în judecată de DIICOT alături de un om de afaceri din Cluj pentru manipularea pieţei de capital

Şeful BT Securities trimis în judecată de DIICOT alături de un om de afaceri din Cluj pentru manipularea pieţei de capital

Autor: Mediafax

12.01.2011, 10:59 273

Un om de afaceri din Cluj-Napoca, Gicu Agenor Gânscă, directorulgeneral al firmei de brokeraj BT Securities, Rareş Nilaş, şi altetrei persoane au fost trimise în judecată de către procuroriiDIICOT, pentru manipularea pieţei de capital, informează Mediafax.

Conform rechizitoriului, cei doi, precum şi Ana Maria Oprean(agent de servicii de intermedieri financiare), Sergiu Dan Dascăl(director operaţiuni la SSIF BT Securities SA) şi Horea Ionuţ Boboş(economist la Target Capital Cluj) au fost trimişi în judecatăpentru manipularea pieţei de capital, iar un avocat, Victor Rusa, afost trimis în judecată, în acelaşi dosar, pentru mărturiemincinoasă.

Dosarul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Cluj şise află pe rolul Curţii de Apel Cluj.

Conform rechizitoriului, Gânscă, administrator al mai multorsocietăţi, unele dintre ele cu profil de construcţii, este acuzatde manipularea bursei de capital în formă continuată, după ce acumpărat pe baza unui antecontract de vânzare-cumpărare acţiuni lafirma ACI Bistriţa, iar ulterior a oficializat tranzacţia pe bursă,pentru a-i da un aspect de legalitate.

"Fapta învinuitului Gânscă Gicu Agenor, care, în baza uneirezoluţii infracţionale unice, în perioada noiembrie 2007-februarie 2008 a cumpărat pe piaţa reglementată RASDAQ acţiunileACIS ale emitentului SA ACI Bistriţa SA în modalităţile prezentateîntruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de manipulare apieţei de capital, în formă continuată", se arată înrechizitoriu.

Procurorii susţin că Gânscă a încheiat în 2007 cu directorul ACIBistriţa, Ioan Blaga, un antecontract de vânzare-cumpărare,tranzacţia vizând două pachete de acţiuni, formate din 343.092 deacţiuni, respectiv de 3,66 milioane acţiuni.

Tranzacţia la bursă s-a derulat la preţul stabilit înainte prinantecontractul de vânzare-cumparare a acţiunilor.

Conform procurorilor, Gânscă a manipulat bursa cu ajutorul unorbrokeri.

"La ora 13.14 Ana Maria Oprean a introdus un ordin detranzacţionare în numele lui Ioan Blaga, directorul ACI Bistriţa,pentru vânzarea a 3.663.315 acţiuni la preţul a de 0,1 lei/acţiune.La ora 13.15, acelaşi broker a introdus un alt ordin detranzacţionare, de data aceasta de cumpărare, în numele omului deafaceri Gicu Gânscă, prin care acesta cumpără cele 3.663.315 deactiuni la acelaţi preţ de 0,1 lei/acţiune (...). Învinuitul GânscăGicu Agenor a urmărit şi a reuşit să influenţeze în mod artificialpreţul titlului ACIS cu sprijinul numiţilor Rareş Doralin Nilaş,Ana Maria Oprean, Sergiu Dan Dascăl şi Horea Ionuţ Boboş", se aratăîn rechizitoriu.

Conform sursei citate, manipularea pieţei de capital s-amaterializat prin introducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzareîn acelaşi moment.

"Manipularea pieţei de capital s-a materializat prinintroducerea ordinelor de cumpărare şi de vânzare în acelaşimoment, la acelaşi preş şi cantitate. Este greu de explicat logicaacestor tranzacţii în alt mod decât intenţia de a manipula preţulpieţei", se arată în rechizitoriu.

Conform sursei citate, afacerea a fost făcută înainte de datatranzacţionării pe bursă, prin antecontractul de vânzare-cumpărarea acţiunilor.

"Acest tip de înţelegere contravine normelor pieţei de capitaldeoarece preţul de tranzacţionare este fixat de piaţă, de cerere şiofertă, iar Bursa de Valori Bucureşti nu recunoaşte aceste tipuride tranzacţii", se arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost disjuns din cel în care preşedintele Consiliuluide Administraţie al Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, a fosttrimis în judecată tot pentru săvârşirea infracţiunilor demanipulare a pieţei de capital.

Directorul BT Securities, Rareş Nilaş, consideră că acuzaţiilede manipulare a bursei, pentru care a fost trimis în judecată deprocurorii DIICOT, nu sunt fundamentate, întrucât abuzul de piaţănu poate fi aplicat în cazul RASDAQ, aceasta nefiind o piaţăreglementată.

"Abuzul de piaţă, conform Legii 297/2004 (a pieţei de capital -n.r.), se aplică numai pentru o piaţă reglementată, nu şi în cazulRasdaq, pentru că aceasta nu a fost calificată ca piaţăreglementată. Elementul probator este raportarea Comisiei Naţionalea Valorilor Mobiliare în jurnalul oficial al Comisiei Europene(...) în care se spune că în România există pieţe reglementate spot(la vedere -n.r.) la BVB, respectiv de derivate, atât la BVB şi laSibiu. Nicăieri nu apare Rasdaq, ceea ce înseamnă că nici CNVM nuconsideră Rasdaq o piaţă reglementată", a declarat directorulgeneral al BT Securities.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO