Burse - Fonduri mutuale

Şeful bursei de la Viena: Vreţi lichiditate la Bucureşti? Privatizaţi companii prin listări, formaţi o bază mai largă de investitori şi investiţi în educaţie

Şeful bursei de la Viena: Vreţi lichiditate la...

Autor: Liviu Popescu

03.09.2018, 00:07 858

Christoph Boschan, directorul general al bursei de va­lori de la Viena, operatorul unei pieţe de capital de 131 mld. eu­ro, consideră că printre factorii care ar putea îmbu­nă­tă­ţi li­chi­ditatea de la Bucureşti, cea mai dureroasă rană a bur­sei ro­mâ­neşti, se numără privatizările compa­niilor de stat prin lis­tări, formarea unei baze mai largi de investitori şi investiţia în educaţie.

„Formaţi o bază mai largă de investitori, iar abia atunci puteţi organiza piaţa. De asemenea, vă mai trebuie material pe piaţă, iar acesta poate fi obţinut şi din listări ale companiilor de stat, de exemplu chiar şi din transportul feroviar. Şi, nu în ultimul rând, investiţi în educaţie“, spune Boschan, 40 de ani, într-o discuţie cu ZF.

Directorul general al bursei de la Viena, operatorul unei pieţe de capital de patru ori mai mare decât cea de la Bucureşti, a fost prezent săptămâna trecută în Alpbach (estul Austriei) la Forumul Economic Alpbach 2018, un „festival“ de idei al Europei care a strâns în trei săptămâni circa 5.000 de participanţi din aproximativ 100 de ţări.

Lipsa de lichiditate este cea mai adâncă rană a bursei de la Bucureşti, fiind singurul obstacol în calea promovării de la piaţă de frontieră la una emergentă. Cea mai recentă listare a unei companii de stat la Bucureşti a fost cea a Electrica (EL), cel mai mare distribuitor de energie electrică din România, în anul 2014, când statul a vândut 51% pentru 2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO