Burse - Fonduri mutuale

Seful bursei poloneze: Trebuie sa convingem strainii sa se intoarca

17.12.2008, 18:23 20

Ludwik Sobolewski, presedintele Bursei de Valori din Varsovia, este de parere ca principala provocare pentru pietele de capital din Europa Centrala si de Est anul viitor va fi convingerea investitorilor ca situatia nu este atat de neagra pe cat pare.

"Volatilitatea ridicata este principala ingrjorare pentru pietele din Europa Centrala si de Est. Nu neaparat scaderea abrupta a indicilor bursieri ne-a dat motive de ingrijorare anul acesta, cat rapiditatea cu care au pierdut indicii din valoare", a spus Ludwik Sobolewski.
Criza financiara s-a resimtit pe pietele din Europa Centrala si de Est in principal prin retragerea marilor investitori straini, sub presiunea nevoii tot mai ridicate de lichiditati, lasand bursele locale pe mainile investitorilor autohtoni. 
Pe piata de actiuni, la Bursa de Valori de la Varsovia, investitorii straini si cei locali institutionali detin cea mai ridicata pondere, de aproape 76%, in timp ce investitorii individuali autohtoni controleaza mai putin de un sfert, potrivit statisticilor emise de bursa poloneza la sfarsitul primului semestru.
"Principala provocare pentru pietele din regiune va fi sa readucem investitorii straini inapoi in piata si sa ii convingem ca situatia nu este atat de rea pe cat pare. Pietele din Europa Centrala si de Est pot fi considerate de investitorii straini drept un port sigur unde se pot adaposti de criza", a continuat Sobolewski.
Alaturi de exodul investitorilor straini, criza financiara a adus burselor din regiune oportunitatea de consolidare fie prin achizitionarea unor jucatori de talie mica, fie prin fuziunea cu alti operatori bursieri. "Probabil ca Bursa de la Viena isi va continua consolidarea in regiune, prin achizitia de burse mai mici din Balcani. Si Bursa de la Varsovia va participa la aceasta etapa de consolidare", a argumentat Sobolewski.
In prezent, Bursa poloneza detine o participatie de 25% la Bursa de Valori de la Kiev si un pachet de sub 2% din bursa futures de la Sibiu (Sibex). Bursa poloneza este interesata sa isi majoreze participatia la Sibex, odata ce legislatia ii va permite. "Detinem in prezent o participatie de 1,8% la Sibex, insa legislatia romaneasca impune un prag privind detinerile. Odata ce aceasta limita va fi eliminata, ne vom gandi serios la majorarea participatiei. Inca nu ne-am gandit la un prag anume la care intentionam sa ajungem", a continuat presedintele bursei poloneze.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO