Burse - Fonduri mutuale

Şeful celei mai puternice burse din Europa de Est ar putea fi dat afară din cauza iubitei

Sursă foto: http://www.se.pl

Sursă foto: http://www.se.pl

Autor: Roxana Pricop

09.01.2013, 11:36 4307

Conducerea Bursei de Valori din Varşovia, cea mai mare din Europa Centrală şi de Est, l-a suspendat din funcţie pe preşedintele şi directorul executiv Ludwig Sobolewski la finalul lunii după ce a găsit dovezi că Sobolewski ar fi încălcat codul de etică prin implicarea în strângerea de fonduri pentru finanţarea unei producţii cinematografice, potrivit Bloomerg.

Ministerul Trezoreriei, care controlează bursa poloneză, are în plan să îl demită din funcţie pe Sobolewski în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor programate în această lună.

Potrivit relatărilor din publicaţia poloneză The News, un asistent al şefului bursei poloneze a trimis email-urilor companiilor listate pe sistemul alternativ NewConnect solicitându-le finanţare pentru un film în care ar fi urmat să joace Anna Szarek, iubita lui Sobolewski. Ludwig Sobolewski a negat încălcarea codului de etică şi a refuzat să demisioneze din funcţie.

El a ocupat funcţia de preşedinte şi director executiv al bursei poloneze din iunie 2006 iar în timpul mandatului său operatorul a devenit lider în Europa Centrală şi de Est în funcţie de capitalizarea companiilor, dar şi după numărul de oferte publice iniţiale. Potrivit relatărilor din presa poloneză, salariul anual al lui Sobolewski s-ar ridica la un milion de zloţi pe an, echivalentul a 250.000 de euro pe an sau 20.000 euro pe lună.

La Bursa din Varşovia se tranzacţionează 437 de companii cu o capitalizare bursieră de 176 miliarde de euro.

Sobolewski este unul dintre cele mai influenţi profesionişti de pe piaţa poloneză de capital, pe parcursul mandatului său el semnat acorduri importante, cum a fost cel cu bursa din New York - NYSE de la care a achiziţionat o platformă avansată de tranzacţionare, şi a dezvoltat segmente alternative de finanţare cum este piaţa NewConnect destinată companiilor mici sau piaţa de obligaţiuni Catalyst prin care s-au finanţat 157 de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO