Burse - Fonduri mutuale

Seful EFAMA: Boom-ul fondurilor mutuale romanesti va avea loc in urmatorii 15 ani

Seful EFAMA: Boom-ul fondurilor mutuale romanesti va avea loc in urmatorii 15 ani

Mathias Bauer, presedintele EFAMA

11.09.2008, 20:04 26

Industria locala a fondurilor mutuale ocupa in prezent ultimul loc in Europa, cu active in administrare de 246 de milioane de euro la sfarsitul primului semestru, mult sub nivelul fondurilor poloneze care detin active de 22,2 miliarde de euro. In Bulgaria, fondurile mutuale au incheiat primul semestru cu active de 300 de milioane de euro.
"Viitorul fondurilor mutuale romanesti este favorabil. In urmatorii zece pana la 15 ani, activele fondurilor vor creste de pana la o suta de ori, pana la 24 de miliarde de euro, doar daca administratorii isi vor conduce onest si transparent afacerile si daca vor castiga increderea investitorilor romani", a declarat pentru ZF Mathias Bauer, presedintele EFAMA.
Din EFAMA fac parte 24 de asociatii nationale ale administratorilor de fonduri. Romania si Bulgaria au fost primite in calitate de membri observatori in vara anului trecut.
Cu o istorie de 12 ani umbrita de falimentele Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri, FNI si FNA de la sfarsitul anilor '90, fondurile mutuale romanesti au mult teren de recuperat fata de omoloagele europene.
In ultimii sase ani, activele fondurilor mutuale au crescut constant, cel mai ridicat ritm de crestere fiind inregistrat in 2004, cand fondurile au raportat o crestere de 80 de ori a activelor pana la 4.643 de miliarde de lei vechi. Cresterea a fost sustinuta pe de o parte de evolutia pozitiva a Bursei, dar si de intrarea marilor jucatori asemeni Societe Generale si Raiffeisen.
Stadiul incipient de dezvoltare al pietei locale a facut fondurile mutuale mult mai rezistente la criza financiara internationala. Cele mai afectate de turbulente au fost fondurile din Bulgaria, care au pierdut 31,1% din active in primul semestru, din Polonia, care au raportat iesiri de 28,3% din active, si cele din Slovenia, care si-au diminuat activele cu 22,8%.
Activele fondurilor romanesti au scazut cu 7,3% in primele sase luni ale anului. Per ansamblu, fondurile mutuale din Europa au raportat o scadere de 9,4% a activelor, pana la 5.584 de miliarde de euro, iesirile nete din fonduri ridicandu-se la 101 miliarde de euro.
"Scaderea de 9,4% a activelor fondurilor mutuale a fost cel mai negru scenariu posibil pentru industria europeana din ultimii treizeci de ani. Deprecierea activelor a fost cauzata in principal de criza subprime. Cu toate acestea, au fost piete care au incheiat primul semestru cu intrari nete, asemeni Slovaciei care a raportat o crestere de 15,3% a activelor si Cehiei care crescut cu 1,4%", a continuat reprezentantul EFAMA.
Pentru a face fata corectiilor bursiere si a proteja investitorii, cea mai mare parte a administratorilor romani au decis reducerea comisioanelor de administrare si majorarea comisioanelor de rascumparare pentru a proteja investitorii de speculatori.
"Nu cred ca aceste masuri de reducere sau de crestere a comisioanelor ar da roade pe pietele mature, unde atat administratorii, cat si investitorii au experienta corectiilor bursiere. Prin modificarea comisioanelor, administratorii romani fie incearca sa castige increderea investitorilor, fie ajusteaza valoarea ridicata a taxelor. Fata de Europa de Vest, comisioanele de administrare practicate in Europa de Est sunt mult mai ridicate, pentru ca fondurile nu au o istorie prea indelungata si au obtinut randamente vizibil mai mari decat cele de pe pietele mature", a explicat Mathias Bauer.
Oficialul EFAMA a argumentat ca stabilitatea si predictibilitatea politicii de comisioane alaturi de discutiile cu investitorii pot ajuta la castigarea increderii investitorilor in perioadele de corectii bursiere.
"Nu doar pe piata romaneasca investitorii isi aleg fondul in care vor investi in functie de randament. Si pe pietele mature, randamentul este principalul criteriu de selectie a unui fond mutual, cu toate ca nu este un comportament normal", a continuat Bauer.
In ceea ce priveste evolutia fondurilor mutuale, oficialul EFAMA considera ca in urmatorul an fondurile de obligatiuni vor fi in centrul atentiei, in conditiile reducerii ratelor de dobanda la nivel european. In primul semestru, fondurile de obligatiuni europene au pierdut 64 de miliarde de euro, piata romaneasca fiind singura din Europa Centrala si de Est care a incheiat primul semestru pe plus, cu intrari nete de 20 de milioane de euro.
"Fondurile de obligatiuni vor deveni tot mai atractive pentru investitori in urmatoarele 12 luni, pentru ca dobanzile vor intra pe o curba descendenta. Pe locul al doilea ca atractivitate se situeaza fondurile de actiuni, si mai apoi fondurile monetare", a conchis presedintele EFAMA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO