Burse - Fonduri mutuale

Şeful Fondului de Compensare: Este fezabil să se rezolve cazul Harinvest în prima jumătate a anului. Aşteptăm decizia ASF

Ştefan Chirtu, directorul general al Fondului de Compensare a Investitorilor: Până în momentul de faţă nu am primit nicio hotărâre de la ASF sau de la o instanţă judecătorească cu privire la începerea declanşării procedurii de compensare pentru cazul Harinvest. Mediafax Foto

Ştefan Chirtu, directorul general al Fondului de Compensare a Investitorilor: Până în momentul de faţă nu am primit nicio hotărâre de la ASF sau de la o instanţă judecătorească cu privire la începerea declanşării procedurii de compensare pentru cazul Harinvest. Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

26.03.2014, 00:06 566

Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) aşteaptă în continuare o decizie din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care să fie constatat că Harinvest nu îşi poate onora obligaţiile faţă de investitori şi că astfel poate începe procedurile de despăgubire. Fondul are rezerve de 3,6 milioane de euro.

Harinvest, firma de brokeraj care a păgubit 85 de investitori cu peste 10 milioane de lei (2,2 mil. euro), are toate şansele să fie primul caz de compensare de pe piaţa locală de capital. Potrivit legii, pentru a începe compensarea în limita plafonului legal de 20.000 euro/investitor, fondul are nevoie de o hotărâre de la ASF sau de o hotărâre definitivă de la o instanţă judecătorească care să  constate că Harinvest nu dispune de resurse financiare pentru restituirea activelor clienţilor.

„Până în momentul de faţă nu am primit nicio hotărâre de la ASF sau de la o instanţă judecătorească cu privire la începerea declanşării procedurii de compensare pentru cazul Harinvest“, a spus Ştefan Chirtu, directorul general al fondului.

Săptămâna trecută, surse citate de Mediafax au declarat că ASF ar urma să emită o notă în baza căreia clienţii prejudiciaţi de Harinvest ar urma să fie despăgubiţi. Potrivit celor mai recente informaţii primite de la reprezentanţii păgubiţilor, circa 85 de clienţi ai Harinvest au fost păgubiţi în total cu suma de 10 mil. lei (2,2 mil. euro). Majoritatea aveau portofolii mai mici de 20.000 de euro, aşa că ar putea fi despăgubiţi integral. Circa o treime din clienţi ar reclama portofolii mai mari de 20.000 de euro, aceştia vor fi despăgubiţi de fond în limita plafonului. Pentru recuperarea diferenţei de bani vor fi nevoiţi să meargă în instanţă.

„Dacă ASF constată că Harinvest nu îşi poate onora obligaţiile de plată, ASF trebuie să numească o persoană responsabilă la Harinvest care să stabilească lista cu creanţele către investitori, listă pe care noi la Fond o vom verifica şi confrunta cu datele pe care le avem, pentru ca ulterior să stabilim lista finală cu despăgubiri“, a completat directorul fondului. El a adăugat că „fondul dispune de resurse de compensare de 3,6 milioane de euro, sumă care va fi suficientă pentru despăgubirea investitorilor de la Harinvest în limita plafonului legal de 20.000 euro.“

„Vrem ca situaţia de la Harinvest să se rezolve curând, iar investitorii păgubiţi să fie compensaţi cât mai repede. Credem că este fezabil să vedem o rezolvare în prima jumatate a anului“, a conchis Chirtu.

Fondul de Compensare a fost înfiinţat în urmă cu nouă ani şi a strâns în toţi aceşti ani rezerve de 3,6 milioane de euro sub forma contribuţiilor anuale plătite de brokeri care sunt membri ai fondului. În ultimii ani, pe piaţa de capital au mai fost cazuri de nereguli la firmele de brokeraj, precum cele de la Mobinvest din 2008, de la Broker Cluj sau furtul de acţiuni de la Actinvest din 2013, însă în niciun caz nu a intervenit fondul de compensare. Unii dintre investitorii păgubiţi în acele cazuri se judecă şi acum în instanţă pentru a-şi recupera pierderile.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO