Burse - Fonduri mutuale

Şeful OPSPI: Nu facem listări doar de dragul de a le face, ci vrem să obţinem un preţ mai bun

Şeful OPSPI: Nu facem listări doar de dragul de a le face, ci vrem să obţinem un preţ mai bun

Florin-Laurenţiu Vlădan, noul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI)

Autor: Andrei Chirileasa

15.12.2011, 00:07 765

Noul şef al OPSPI, care are pe mână privatizările celor mai importante companii din portofoliul statului, îşi asumă pentru anul viitor vânzarea pe bursă a unor pachete de acţiuni la cinci dintre cele mai valoroase companii din portofoliul statului.

El spune însă că statul nu este dispus să vândă acţiunile în orice condiţii şi va încerca să obţină cel mai bun preţ.

"OPSPI îşi păstrează angajamentul comunicat de Guvern şi Ministerul Economiei în privatizarea unor pachete de 10-15% din companiile aflate în portofoliul său: Transgaz, Romgaz, Transelectrica, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Am considerat necesar să ieşim cu pachete importante la companiile profitabile pentru a atrage interesul investitorilor străini. Nu dorim însă să vindem aceste pachete de dragul de a le vinde şi de a bifa nişte condiţii în acordul cu FMI, ci vrem să obţinem un preţ cât mai bun", a declarat Florin-Laurenţiu Vlădan, noul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) în prima sa conferinţă publică. El a fost numit în această funcţie în luna noiembrie pentru a accelera procesul de privatizare.

Vlădan a precizat că existăun interes ridicat din partea investitorilor străini pentru oferta Romgaz şi că multe bănci de investiţii de top la nivel internaţional şi-au ară­tat interesul pentru intermedierea ofertei.

JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi Citigroup sunt deja în negocieri cu bănci şi firme de brokeraj locale pentru formarea unor consorţii care să participe la selecţia intermediarului pentru oferta Romgaz. Producătorul de gaze Romgaz este cea mai profitabilă companie din portofoliul statului şi una dintre cele mai valoroase companii din România, fiind evaluată la 2,7 mld. euro în anuarul ZF Top 100 cele mai valoroase companii din România. Pornind de la această evaluare, statul ar putea obţine peste 400 mil. euro din vânzarea pe bursă a 15% din acţiuni.

Oficialul OPSPI a mai spus că oferta de la Romgaz se va derula în iunie sau în luna septembrie. "Este un proces mai complicat pentru că Romgaz nu este listată, iar dacă nu vom reuşi să o facem în iunie, atunci o vom lansa în septembrie, nu în lunile de vară", a declarat Vlădan. El speră ca intermediarul să fie selectat până în februarie. Data limită pentru depunerea ofertelor de intermediere este 29 decembrie.

Oferta Transelectrica este aşteptată în luna februarie şi va fi intermediată de un consorţiu format din BCR, Swiss Capital şi Intercapital Invest, iar oferta Transgaz ar putea avea loc până în aprilie. Pentru intermedierea acestei oferte a fost depusă o singură ofertă din partea unui consoţiu format din Raiffeisen Capital&Investment şi cehii de la Wood.

Oficialul OPSPI speră ca în perioada octombrie-decembrie 2012 să fie lansate şi ofertele de vânzare a câte 10% din acţiunile Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, cei mai mari producători de energie din România. Proiectele de ordonanţă pentru vânzarea celor două pachete urmează să fie discutate de Guvern. Spre deosebire de oferta Romgaz unde banii ajung la buget, la Hidroelectrica şi Nuclearlectrica vor avea loc majorări de capital şi companiile vor încasa banii din oferte pentru a susţine planurile de investiţii, potrivit proiectelor publicate de Ministerul Economiei.

"La Hidroelectrica sperăm să fie în octombrie, iar la Nuclearelectrica undeva la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie. Sperăm ca în acest an să intre în Guvern (proiectele de hotărâre de guvern - n.r) pentru a putea ieşi cu anunţurile de vânzare", a precizat Vlădan.

Cine este noul şef al privatizărilor din România

Florin-Laurenţiu Vlădan are 32 de ani şi s-a născut la Roşiorii de Vede. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA şi a absolvit un masterat în Integrare Europeană. Lucrează în instituţii publice din 2007, unde a fost pe rând consilier al vicepreşedintelui AVAS, expert în direcţia de relaţii cu Parlamentul (fără a fi precizată insituţia), iar din martie 2010 adjunct al şefului OPSPI. În noiembrie a fost numit în locul lui Victor Cazana la conducerea OPSPI. Vlădan este membru al PD (PD-L) din 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO