Burse - Fonduri mutuale

Şeful Prospecţiuni, compania lui Tender: Ştim că există aur pe lotul nostru din Senegal pentru că sunt oameni care caută aur cu sita

Şeful Prospecţiuni: Ştim că există aur pe lotul nostru din Senegal pentru că sunt oameni care caută aur cu sita

Autor: Adrian Cojocar

18.04.2012, 12:34 2489

În ultimul an Tender s-a dedicat cu precădere proiectelor pe care le desfăşoară în Africa, în special pe zona agricolă şi de explorare minieră, unde speră să atingă succesul unuia dintre partenerii săi de afaceri mai vechi, Frank Timiş.

"Continuăm să căutăm resurse. Avem şi un lot unde căutăm aur în Senegal şi ştim că există aur acolo pentru că sunt oameni care cern nisipul cu sita în căutarea aurului. Acesta este în general o bună indicaţie că există aur pe lotul respectiv. Nu ne deranjează că sunt cău tători de aur pentru că ceea ce găsesc ei este infim în comparaţie cu cantităţile de aur pe care sperăm să le găsim acolo, de genul 500.000 de uncii, un milion de uncii sau mai mult. În prezent cel mai avansat proiect al nostru este cel al metalelor grele, cum ar fi zirconiu, titan, ale căror preţuri se situează între 11.000 de dolari/tonă şi 20.000 de dolari/tonă", a declarat Gehrig Schultz.

Pe piaţa internaţională uncia de aur se tranzacţionează în prezent cu circa 1.648 dolari, după ce în luna august a anului trecut, pe fondul prăbuşirii burselor, cotaţia la aur a atins un vârf istoric de peste 1.900 de dolari.

În debutul acestui an Ovidiu Tender l-a cooptat în managementul Prospecţiuni pe poziţia de vicepreşedinte care conduce operaţiunile companiei din Africa de Vest pe Eric Williams, fost ministru al industriei energetice în guvernul statului Trinidad Tobago.

El este al cincilea expat numit în conducerea Prospecţiuni după Tim Branch numit în funcţia de vicepreşedinte pentru dezvoltarea afacerii, Jeffrey Rayner - vicepreşedinte pentru investiţii şi Andrew Clark, vicepreşedinte pentru dezvoltare, marketing şi strategie.

Prospecţiuni mai deţine licenţe pentru loturi de cupru şi alte metale, respectiv patru loturi pentru fosfaţi.

Expaţii lui Tender aşteaptă plus 11% la afaceri anul acesta

Conducerea Prospecţiuni şi-a bugetat anul acesta o cifră de afaceri record, de 350 mil. lei, în creştere cu circa 11% fa ţă de cea realizată în anul trecut, care s-a ridicat la 315 mil. lei.

Dacă în debutul anului şeful Prospec ţiuni era mai pesimist, el spune acum că activitatea din partea a doua a anului îi va permite să urce afacerile şi în 2012.

"Cred că ne vom reveni pentru că avem foarte multă activitate planificată în partea a doua a anului. În general, încercăm să mergem pe o marjă de profit de 10-15% şi vom continua să investim mult în companie pentru a o creşte", spune Gehrig Schultz.

Reprezentanţii Prospecţiuni estimează că OMV Petrom şi Romgaz vor contribui anul acesta cu circa 50% la afacerile companiei. Ei mai spun că au deja în desfăşurare contracte cu aceste companii şi se aşteaptă la alte contracte mai importante în a doua jumătate a anului. În 2011 cele două companii româneşti au avut o activitate importantă pe segmentul de prospectare, care a contribuit la creşterea puternică a afacerilor Prospecţiuni.

Astfel, compania a încheiat anul 2011 cu o cifră de afaceri de 315,5 mil. lei, în creştere cu 93% faţă de anul precedent.

În mod tradiţional, Prospecţiuni a avut parte în ultimii ani de câte un an bun urmat de un an mai slab din punct de vedere al rezultatelor din cauza ciclicităţii şi dependenţei de cele două mari companii care activează pe domeniul petrolier şi de gaze din România, Petrom şi Romgaz.

Preţul în creştere al petrolului din acest debut de an ar putea fi un stimulent pentru cele două companii şi alte firme de profil să desfăşoare activităţi de prospectare pentru descoperirea unor noi zăcăminte.

Prospecţiuni se bazează în acest an şi pe atragerea unor contracte importante la extern, estimate să contribuie cu 40% la afaceri.

"Anul acesta vom desfăşura activităţi în Tadjikistan, Georgia, Moldova, Bulgaria, Turcia, Italia, Albania, Franţa, Spania, Maroc, Senegal şi Guineea. Am început să completăm strategia noastră de a acoperi zona munţilor din nordul Africii, Europa, Caucaz şi Asia. Strategia noastră nu este să prindem un contract mare şi apoi să plecăm şi căutăm o serie de contracte care să ne permită să lucrăm în continuare. Din experienţă am constatat faptul că pe contractele mari, cum ar fi cele în jurul a 20 de milioane de euro, concurenţa este mai mare şi presiunea pe marje creşte, astfel că sunt mai puţin profitabile decât mai multe contracte mici", consideră Schultz.

El spune că anul trecut compania şi-a atins ţinta de afaceri şi a fost puţin sub cea de profit, dar că firma a investit foarte mult în dezvoltare, majorând capacitatea de lucru a echipelor cu 30%, şi în extinderea brandului pe plan internaţional.

"Am crescut piaţa internaţională la 30 - 35% din afaceri şi am devenit certifcaţi să lucrăm cu Chevron, ceea ce este o mare realizare, precum şi de multe alte companii la nivel internaţional. De exemplu, în prezent suntem în proces de a fi certificaţi de ENI, Totel şi Rapsol, lucru care se va întâmpla în această lună. Am lucrat cu Chevron în Bârlad anul trecut", a precizat şeful Prospecţiuni.

ENI este o multinaţională italiană cu o capitalizare de 65 miliarde de euro şi are activităţi de explorare şi producţie în domeniul petrolului şi gazelor. Francezii de la Total sunt una dintre primele şase multinaţionale în domeniul petrolier din lume, iar spaniolii de la Rapsol sunt una dintre cele mai mari companii de rafinare a petrolului din lume cu 40.000 de angajaţi, care dispune şi de activităţi în domeniul de explorare şi producţie.

"În 2011 ne-am majorat capacitatea cu circa 30%. În prezent avem opt echipe de prospectare. Am început să lucrăm şi pe alte linii de afaceri, cum ar fi pe mediu în zona de monitorizare, testare etc. Am semnat şi un contract de 500.000 de euro cu Petrom. Pentru un prim contract cred că este bine. Continuăm de asemenea să desfăşurăm activitate pe segmentul geotermal. Anul trecut compania a investit circa 11 mil. euro, în principal în echipamente pentru extinderea echipelor de prospectare 3D, şi estimează că în 2012 va realiza investiţii de circa 10-11 mil. euro.

Anul acesta vrem să majorăm capacitatea echipelor şi probabil că vom avem 10 la număr. Şase echipe pe segmentul explorării minerale şi patru destinate activităţilor de mediu", mai spune Gehrig Schultz.

El povesteşte că atunci când a venit la conducerea Prospecţiuni compania avea cinci echipe de prospectare, însă spune că pe atunci capacitatea fiecărei echipe era mai mică.

"Apoi echipele de prospectare 3D dispuneau atunci de 3.000 de senzori, iar în prezent în medie fiecare echipă de acest gen dispune de 5.000 de senzori, ceea ce contribuie atât la calitatea acestor servicii, dar şi la profitabilitatea lor. În prezent am ajuns să avem cinci echipe de prospectare 3D şi trei de prospectare 2D", îşi aminteşte Schultz.

Conducerea se va axa totodată pe creşterea generaţiei viitoare de angajaţi care va conduce compania. Circa 20% din angajaţii Prospecţiuni au diplome de facultate şi sunt în programe de training care se vor întinde pe o perioadă de 5-6 ani.

Omul de afaceri Ovidiu Tender deţine 55,7% din acţiunile Prospecţiuni care sunt cotate pe piaţa RASDAQ. Firma are în prezent o capitalizare de 124,2 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO