Burse - Fonduri mutuale

Şeful Transelectrica vrea să cumpere acţiuni în oferta publică secundară derulată de companie

Şeful Transelectrica va cumpăra acţiuni în oferta secundară derulată de companie

Octavian Lohan, director general Transelectrica

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.03.2012, 13:49 463

Directorul general al Translectrica (TEL), Octavian Lohan, şi o asociaţie a angajaţilor companiei vor să cumpere acţiuni în oferta publică secundară prin care statul intenţionează să vândă 15% din titlurile transportatorului naţional de energie electrică.

"Am chestionat asociaţia de lucrători din Transelectrica, care în 2006 a făcut achiziţie la acea subscriere iniţială. Toţi sunt acţionari, bani au şi i-am întrebat ce au de gând la această nouă vânzare de acţiuni. Bineînţeles că şi-au manifestat dorinţa să cumpere. (...) Eu voi fi printre cei care vor încerca să achiziţioneze acţiuni", a spus Lohan, prezent miercuri la lansarea ofertei publice a Translectrica.

El a spus că cumpărat aproape 500 de acţiuni Transelectrica în 2006, în cadrul ofertei derulată de companie pentru listarea la Bursă, iar de atunci nu a vândut, nici nu a mai cumpărat titluri.

Oferta Transelectrica a început miercuri şi va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie. Investitorii pot subscrie acţiunile scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 14,9 lei/titlu şi 19,2 lei/acţiune.

Calculat la preţul minim cerut de stat pachetul scos la vânzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotaţia maximă valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).

Subscrierile sunt realizate prin sistemul Bursei de Valori Bucureşti, astfel că investitorii pot cunoaşte zilnic volumul subscrierilor şi preţurile la care acestea au fost realizate.

Lohan a spus, miercuri, că în bugetul companiei pentru acest an şi transmis anul trecut Ministerului Economiei sunt prevăzute investiţii de 527 milioane lei şi de 78 milioane lei pe taxă de racordare.

În prospectul ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica sunt prevăzute investiţii de peste 1,1 miliarde lei (254 milioane euro) în perioada 2012-2014, în principal pentru extinderea reţelei, construirea şi retehnologizarea unor staţii electrice, după ce în ultimii patru ani compania a alocat 343 milioane euro pentru astfel de proiecte. Pentru anul în curs compania vizează investiţii de 247,7 milioane de lei, conform informaţiilor din prospect.

Pentru 2013 şi 2014 investiţiile prognozate se ridică la 417,5 milioane de lei, respectiv 443 milioane de lei.

"Marea problemă cu care suntem confruntaţi şi pe care trebuie să o rezolvăm este integrarea centralelor eoliene. Avem contracte în România, nu numai Transelectrica, ci şi distribuitorii de peste 8.000 de megawaţi pentru centrale eoliene, iar avize tehnice de racordare, aprobări şi soluţii tehnice pentru racoredarea unor centrale eoliene de peste 7.000 de megawaţi. Peste 15.000 de megawaţi, deşi consumul mediu anual al României este sub 7.000 şi cea mai mare valoare de până acum nu a depăşit 9.500 de megawaţi. Interesul este deosebit de mare şi noi trebuie să dezvoltăm reţeaua astfel încât să preluăm aceşti megawaţi, să-i transportăm în condiţii de siguraţă şi să-i oferim furnizorilor, care la rândul lor îi oferă consumatorilor finali", a afirmat şeful Transelectrica.

El a amintit că Transelectrica urmează să aprobe în următoarele zile planul de perspectivă, un plan de investiţii pentru următorii zece ani în care sunt proiecte noi pe care compania va încerca să le finalizeze mai devreme decât era prevăzut în planul de perspectivă anterior.

"Pentru asta avem nevoie să fim la fel de convingători atât în faţa ANRE, care ne avizează planul, cât şi în faţa Ministerului Economiei, care ni-l aprobă. În felul acesta avem asigurată finanţarea pentru proiectele necesare", a spus Lohan.

Pe de altă parte, el a declarat că Transelectrica are de plătit despăgubiri de 16.000 de euro unor exportatori de energie electrică pentru reducerea cantităţilor livrate în afara ţării la mijlocul lunii februarie, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Lohan a preluat conducerea Transelectrica în 14 februarie, de la Horia Hăhăianu, revocat din funcţia de director general de către ministrul Economiei, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile.

Oferta Transelectrica este intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.

Ministerul Economiei deţine 73,68% din titlurile Transelectrica, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 13,49%. Un pachet de 12,81% din titluri este deţinut de alţi acţionari. Compania este listată la Bursă din 2006.

La mijlocul şedinţei bursiere de miercuri, acţiunile Transelectrica erau în scădere cu 3,63%, la 16,44 lei. La această cotaţie, compania este evaluată la 1,205 miliarde lei (276,4 milioane euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO