Burse - Fonduri mutuale

SEMINAR ZF: Cum se încurajează şefii companiilor de stat înaintea listării la bursă: „Cine fuge de suferinţă n-o să cunoască niciodată fericirea“

SEMINAR ZF: Cum se încurajează şefii companiilor de stat înaintea listării la bursă: „Cine fuge de suferinţă n-o să cunoască niciodată fericirea“

Autor: Andrei Chirileasa

24.02.2012, 00:06 953

Reprezentanţii Romgaz şi ai Hi­droelectrica, princi­pa­lele două companii de stat care urmează să fie listate la bursă în acest an, se aşteaptă ca prin listare să obţină o nouă sursă de finan­ţa­re pentru inves­tiţiile pe care le au planifi­ca­te în următorii ani, dar şi ca listarea să le ajute să facă "diferenţa de mentalitate" care să permită mana­gementului să devină mai performant.

Listarea la bursă a companiilor de stat, care a fost asumată de Guvern la insistenţele Fondului Monetar Inter­naţional (FMI), vizează în primul rând transpa­rentizarea acestora şi o pre­siune mai mare asupra managemen­tu­lui şi asupra consiliilor de adminis­tra­ţie care va trebui "să dea socoteală" în faţa investitorilor. Managerii princi­pa­lelor companii de stat spun însă că nu se tem de această provocare.

"Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu spunea astăzi că managerii companiilor de stat trebuie să dea socoteală în faţa investitorilor. Noi putem spune că suntem pregătiţi. Fondul Proprietatea este un acţionar extrem de exigent, care ne-a ajutat în ultimii ani să ne apropiem de stan­dar­dele cerute unei companii care vrea să se listeze la bursă", a declarat Dragoş Zachia Zlatea, directorul general al Hi­dro­electrica, la conferinţa "Finan­ţarea prin bursă", organizată de BVB şi Depo­zitarul Central în parteneriat cu Ziarul Financiar.

El a mai spus că listarea la bursă va permite companiei să-şi diversifice sursele de finanţare astfel încât să-şi poată realiza planul de investiţii care prevede creşterea producţiei de la 17 TWh pe an la peste 20 TWh. "E foarte important ca listarea şi atragerea de capital să ne ajute să susţinem efortul in­vesti­ţional. Această necesitate de finan­ţare nu a fost atât de stringentă până acum, dar astăzi conjunctura te împinge să-ţi diversifici mecanismele de finan­ţare şi sperăm ca finanţarea prin bursă să-şi atingă scopul. Noi luăm în calcul şi alte variante, cum ar fi emisiunea de obligaţiuni", a declarat Zachia Zlatea.

Directorul general interimar al Romgaz Dumitru Chisăliţă a declarat că listarea este benefică pentru companiile de stat şi datorită faptului că poate face diferenţa de mentalitate care poate face managementul companiei să fie mai disciplinat.

"Obiectivul listării la bursă este maximizarea valorii societăţii. Aceasta este principala misiune pe care mi-am asumat-o", a declarat Chisăliţă, care ar putea pleca însă de la conducerea Romgaz pentru a prelua un post de consilier la Ministerul Economiei.

Reprezentanţii companiilor deja listate spun că listarea aduce mai multe avantaje companiilor şi că le oferă un benchmark la care să se raporteze.

"Noi am văzut numai avantaje din statutul de companie listată. Acel grad de transparenţă impus de listarea la bursă nu ne dezavantajează având în vedere şi poziţia noastră de monopol pe piaţă. Îndemnul nostru către companiile care încă nu s-au finanţat prin bursă este să o facă pentru că este o vorbă: cine fuge de suferinţă n-o să cunoască niciodată fericirea", a declarat Mihai Gheor­ghiţă, directorul financiar al Trans­electrica, companie care a fost listată în 2006.

Statul se pregăteşte să vândă în martie un pachet de 15% din acţiunile Transelectrica pe bursă. Conducerea companiei speră ca pe viitor să poată derula şi o majorare de capital prin care să strângă bani pentru investiţii.

"Retehnologizarea integrală a companiei ar costa 500 de milioane de euro. Vânzarea de acţiuni pe bursă ar fi o soluţie pentru ca acest proiect să se realizeze mai repede", a precizat Gheorghiţă.

Luiza Tomescu Dinu, consilier al preşedintelui Petrom, a declarat că pentru succesul unei privatizări derulate prin bursă sunt esenţiale suportul politic şi leadershipul, dar este nevoie şi de timp suficient pentru pregătirea listării, de knowhow şi de campanii de promovare şi de educare a investitorilor locali şi străini.

"Contribuţia companiei constă într-o bună practică de guvernanţă cor­porativă şi un management de calitate, care să ofere rezultate, să comunice clar şi să aibă obiective ferme pentru perioada care va veni. Managementul trebuie să participe la toate discuţiile de pe parcursul unei privatizări şi să ofere informaţii factuale pe baza cărora investitorii să-şi poată forma o opinie cât mai completă asupra companiei", a explicat Luiza Tomescu Dinu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO