Burse - Fonduri mutuale

Semnal de alarmă. Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei a început să vândă din acţiunile româneşti

Semnal de alarmă. Fondul Suveran de Investiţii al...

Autor: Liviu Popescu

26.06.2017, 00:07 9199

♦ Norvegienii şi-au înjumătăţit participaţiile la unele companii româneşti listate la bursă.

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei, care investeşte în companii din 77 de ţări, avea la finele anului trecut investiţii în acţiuni româneşti la BVB de aproximativ 96 mil. dolari (410 mil. lei), în scădere cu 29% faţă de anul precedent, potrivit datelor Fondului.

Evoluţia negativă a fost determinată de faptul că fondul guvernamental de pensii şi-a înjumătăţit deţinerile la unele companii, precum Transgaz la 1%, Electrica la 0,7%, ceea ce implicit a tras în jos şi valoarea acţiunilor din portofoliu. Însă norvegienii au cumpărat o participaţie de 0,47% la MedLife, companie listată în decembrie 2016, echivalentul a 600.000 de dolari.

Fondul Suveran al Norvegiei, care in­vesteşte în 2% din companiile listate în Europa, avea la finele anului trecut 0,3% din bursa românească, calculat la capi­talizarea de atunci. Spre comparaţie, în 2015 fondul deţinea 0,4%.

Fondul deţinea acţiuni la 10 companii româneşti, prin­tre care cea mai mare deţinere, de 38 mil. dolari, era la BRD. Norvegienii controlau la finele anului trecut 2% din banca franceză, faţă de 2,5% cât era în decembrie 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO