Burse - Fonduri mutuale

Senatorii au respins proiectele parlamentarilor PSD şi PDL de rezolvare a statutului pieţei RASDAQ. ASF vine cu propriul proiect

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Roxana Pricop

16.10.2013, 21:07 567

Proiectul legislativ de restruc­turare a pieţei RASDAQ iniţiat de un grup de senatori şi deputaţi PSD a fost respins luni de plenul Senatului, în timp ce un al doilea proiect iniţiat de parla­mentari PD-L a primit aviz negativ de comisiile de specialitate din Senat.

Înregistrat la Senat cu numărul 201 pe 2013, proiectul de lege iniţiat de un grup de 28 senatori şi deputaţi PSD a fost respins luni 15 octombrie în plenul Senatului cu o majoritate de 107 voturi. Camera Deputaţilor este însă ca­mera decizională, astfel că ar mai avea o şansă.

Proiectul PSD propune ca BVB să facă o listă cu companiile RASDAQ care îndeplinesc condiţiile de a fi listate pe piaţa reglementată a BVB, iar societăţile de pe listă au obligaţia ca în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să convoace acţionarii în adunare generală pentru a decide dacă transferă compania pe piaţa regle­men­tată, sau pe un sistem alternativ de tran­zacţionare sau retrag societatea de la tranzacţionare. Dacă acţionarii nu apro­bă transferul pe piaţa regle­men­tată, ci transferul pe un sistem alter­nativ sau retragerea, acţionarii care nu au votat aceste decizii au dreptul să se retragă din firmă şi să ceară cum­părarea acţiunilor de societate. Preţul de retragere trebuie să fie aprobat de AGA şi stabilit de un evaluator inde­pendent înregistrat la fosta CNVM, azi ASF.

Peste o mie de companii cu o capi­talizare bursieră de 1,8 miliarde de euro sunt tranzacţionate azi pe RASDAQ, însă piaţa nu are statut nici de piaţă reglementată nici de sistem alternativ. Unii dintre investitorii instituţionali cum sunt fondurile de pensii private nu au voie să investească decât în companii listate pe pieţe reglementate.

„Vom merge mai departe cu proiectul în Camera Deputaţilor. Dacă  deputaţii îl vor respinge vom mai depune un nou proiect pentru că nu se mai poate prelungi această situaţie. De şase-şapte ani, oamenii din fosta CNVM nu au fost în stare să controleze şi să reglementeze această piaţă. Cred că există interese mari din partea jucă­to­rilor din piaţă ca situaţia pieţei RASDAQ să nu se rezolve prea curând“, a spus senatorul PSD Marius Bota, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Al doilea proiect de restructurare a pieţei RASDAQ, înregistrat la Senat cu numărul 467/2013 şi iniţiat de un grup de 24 de deputaţi PD-L, a fost ieri pe ordinea de zi a plenului. Comisia de buget din Senat, comisia sesizată în fond, i-a dat aviz negativ, şi cel mai pro­babil va fi respins. Proiectul pro­pune ca BVB să depună la ASF documentele necesare autorizării pieţei RASDAQ ca sistem alternativ şi ca toate societăţile de pe RASDAQ să fie transferate pe sistemul alternativ RASDAQ ATS. Companii care doresc pot decide în AGA să se transfere pe piaţa reglementată.

Respingerea celor două proiecte are loc în contextul în care Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF, a declarat pentru ZF că va iniţia un proiect propriu al ASF de restructurare a pieţei RASDAQ. El a precizat că principalele prevederi ale proiectului sunt că emitenţii de pe RASDAQ vor putea decide în AGA piaţa pe care vor să rămână, şi de asemenea va proteja acţionarii minoritari prin regle­men­tarea unui preţ echitabil la care vor fi despăgubiţi pentru situaţiile în care com­paniile se retrag de la tran­zac­ţio­nare.

Ieri, ASF a anunţat că a transmis Ministerului Finanţelor un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea statutului RASDAQ.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO