Burse - Fonduri mutuale

Senatorii propun prag de 5% la SIF-uri. Cum comentati?

Senatorii propun prag de 5% la SIF-uri
22.09.2009, 17:37 24

Proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere laSIF-uri a suferit modificari importante in comisiile debuget-finante si juridica din Senat, senatorii dandu-si avizul pe oforma care prevede ca drepturile de detinere ale actionarilor safie majorate la 5% din valoarea capitalul social, fata de 1% inprezent, in loc de eliminarea totala a restrictiilor de detinere,asa cum prevedea proiectul initial.

Majorarea pragului la 5% ar permite insa marilor investitori depe Bursa sa-si consolideze pozitiile in actionariatul SIF-urilor sisa aiba un cuvant mai greu de spus in administrarea acestorcompanii, care detin active de peste 1,5 mld. euro, ceea ce arputea conduce, implicit, la o crestere a preturilor actiunilorcelor cinci SIF-uri, care sunt in prezent cu 50% mai mici decatvaloarea activelor. Miza luptei pe SIF-uri o reprezinta silichiditatile de peste 170 mil. euro pe care acestea le au inconturi. Investitorii au primit ieri stirea cu entuziasm, SIF-urileinchizand sedinta bursiera pe plus cu 5,6%. Indicele BET-FI a atinsun nou maxim pentru 2009, dupa ce de la inceputul anului SIF-urilesi-au dublat valoarea.

Proiectul mai are totusi de urmat un drum lung, urmatorul pasfiind discutarea acestuia in plenul Senatului si mai apoi in CameraDeputatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO