Burse - Fonduri mutuale

Senatorii propun prag de 5% la SIF-uri. Cum comentati?

Senatorii propun prag de 5% la SIF-uri. Cum comentati?
22.09.2009, 17:37 20

Proiectul de lege privind eliminarea pragului de detinere laSIF-uri a suferit modificari importante in comisiile debuget-finante si juridica din Senat, senatorii dandu-si avizul pe oforma care prevede ca drepturile de detinere ale actionarilor safie majorate la 5% din valoarea capitalul social, fata de 1% inprezent, in loc de eliminarea totala a restrictiilor de detinere,asa cum prevedea proiectul initial.

Majorarea pragului la 5% ar permite insa marilor investitori depe Bursa sa-si consolideze pozitiile in actionariatul SIF-urilor sisa aiba un cuvant mai greu de spus in administrarea acestorcompanii, care detin active de peste 1,5 mld. euro, ceea ce arputea conduce, implicit, la o crestere a preturilor actiunilorcelor cinci SIF-uri, care sunt in prezent cu 50% mai mici decatvaloarea activelor. Miza luptei pe SIF-uri o reprezinta silichiditatile de peste 170 mil. euro pe care acestea le au inconturi. Investitorii au primit ieri stirea cu entuziasm, SIF-urileinchizand sedinta bursiera pe plus cu 5,6%. Indicele BET-FI a atinsun nou maxim pentru 2009, dupa ce de la inceputul anului SIF-urilesi-au dublat valoarea.

Proiectul mai are totusi de urmat un drum lung, urmatorul pasfiind discutarea acestuia in plenul Senatului si mai apoi in CameraDeputatilor.

AFACERI DE LA ZERO