Burse - Fonduri mutuale

Senatorul Verestoy a castigat 7 mil. lei pe Bursa de la inceputul anului, dar crede ca revenirea pietei se va produce abia cand bancherii vor relua creditarea

Senatorul Verestoy a castigat 7 mil. lei pe Bursa de la inceputul anului, dar crede ca revenirea pietei se va produce abia cand bancherii vor relua creditarea

Senatorul UDMR Attila Verestoy este unul dintre cei mai mari investitori locali de pe Bursa

27.05.2009, 00:00 41

"Scaderile inregistrate de indicele bursier BET au aratat groapa in care am intrat cu totii. Anul acesta va fi marcat de tendinte de restaurare si de revenire pe Bursa cu posibile refluxuri. Insa pana cand autoritatile nu se implica in redresarea economiei reale si pana cand nu se reia creditarea catre acele companii care produc valoare, nu vad o revenire a pietei de capital", a declarat Attila Verestoy, al carui portofoliu pe Bursa se ridica in prezent la circa 25 de milioane de lei (6 mil. euro).

Pe Bursa, Attila Verestoy este un investitor de cursa lunga, primele participatii din portofoliu fiind achizitionate inca din 2004. El a inceput sa-si vanda din detinerile la SIF-uri si banci din 2007, cand titlurile se tranzactionau aproape de maximele istorice. Anul trecut, senatorul UDMR a mai vandut actiunile pe care le detinea la BRD, Petrom si Oltchim.
"A mai trebuit sa vand si sa cumpar actiuni in 2009, insa nu am schimbat structura portofoliului. In prezent valoarea portofoliul este de jumatate dintr-o investitie initiala de 40-50 de milioane de lei", a explicat el.
 
A castigat 7 milioane de lei pe Bursa in 2009
Potrivit estimarilor facute de ZF pe baza informatiilor publicate in ultima declaratie de avere a senatorului (15 decembrie 2008), portofoliul acestuia la Bursa valoreaza in prezent aproape 25 de milioane de lei. Cele mai valoroase participatii sunt actiunile la Transgaz Medias (9,6 mil. lei), actiunile Rompetrol Rafinare (8,4 mil. lei) si o participatie la santierul naval Severnav in valoare de 1,8 milioane de lei. Participatia la Rompetrol Rafinare este una istorica, Verestoy intrand in actionariatul societatii inca de la listarea acesteia in anul 2004.
Cele mai valoroase participatii i-au adus senatorului si cele mai mari castiguri in 2009. Potrivit estimarilor ZF, Verestoy Attila a castigat peste 7 milioane de lei din investitiile pe Bursa si dividende anul acesta. Din titlurile TGN, care au crescut in 2009 cu 37%, el a castigat 2 milioane de lei si dividende in valoare de 642.439 lei, din titlurile RRC, care au crescut cu 96% in 2009, senatorul a obtinut un castig de 4,1 milioane de lei. Din participatia la Alumil, Verestoy a obtinut dividende de 71.920 lei, cresterea de 100% a actiunilor ALU aducandu-i un castig de 200.000 lei in 2009. In ansamblu, senatorul UDMR a obtinut un castig de 6,4 milioane de lei din investitiile pe Bursa, urmand sa incaseze dividende in valoare totala de aproape 700.000 lei.
"Nu pot spune ca sunt optimist in privinta evolutiei Bursei in perioada urmatoare. Sunt realist si ma concentrez asupra unei strategii de asteptare si de evaluare", a continuat el.
El a marturisit ca nu investeste doar pe Bursa si detine plasamente si in depozite bancare si in certificate de depozit, obligatiuni, fara a face precizari despre valoarea acestor plasamente. Potrivit declaratiei de avere, depozitele bancare, constituite in cea mai mare parte la banci din Elvetia, Austria si Cipru, depaseau 11 mil. euro la sfarsitul anului trecut.
 
Pragul de detinere la SIF-uri nu este benefic
Desi nu mai este actionar la SIF-uri, Verestoy Attila este de parere ca existenta si mentinerea unui prag de detinere de SIF-uri nu este benefica investitorilor si ca societatile de investitii financiare ar trebui tratate la fel ca orice alta societate listata la Bursa. Participatiile detinute de Verestoy la cele cinci SIF-uri la sfarsitul lui 2007 valorau 38 mil. lei, reprezentand 45% din portofoliul acestuia. El a vandut insa toate actiunile pana la finele lui 2008.
"Pragul de detinere la SIF-uri este o confirmare a unui sistem care nu este benefic niciunui investitor. SIF-urile ar trebui sa aiba acelasi tratament ca restul societatilor listate", a declarat el.
Potrivit legislatiei pietei de capital, orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare, dar nu mai mult de 1% din capitalul social. Mai multi actionari ai SIF Oltenia si SIF Moldova au invocat exceptia de neconstitutionalitate privind pragul de detinere la SIF-uri apeland la Curtea Constitutionala. Mai mult, conducerea Bursei de Valori Bucuresti a propus Ministerului Finantelor Publice in luna aprilie modificarea legii privind pragul de detinere pentru societatile de investitii financiare, de la 1% la cel putin 5%. Pana in prezent, Ministerul Finantelor nu a luat nicio deicizie.
O initiativa similara a fost demarata si in comisiile de buget si finante din Senat si Camera Deputatilor, initiatorii fiind doi parlamentari din Arad.
 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO