Burse - Fonduri mutuale

Un sentiment difuz de teamă se răspândeşte pe bursele lumii. Ce probabilitate există pentru o nouă criză mondială şi cum ar putea fi afectată România? Deocamdată doar Bursa a reacţionat cel mai drastic

Un sentiment difuz de teamă se răspândeşte pe bursele...
12.02.2016, 00:08 5514

Bursa germană a scăzut ieri cu încă 2%, iar scă­de­rea acumulată de la în­ce­putul anului a ajuns la 18%.

Bursa din Grecia este în scădere cu peste 30% de la înce­putul anului, iar cele americane au la fel un început de an dramatic. Situaţia amin­­teşte de cea din 2008, când vântul cri­zei a venit mai întâi prin bursă pentru ca apoi să ajun­gă în economia reală.

Ce şanse sunt să afecteze şi România?

„România este prinsă nepregătită pentru noi turbulenţe financiare. Ca şi în 2008, guvernanţii sunt interesaţi doar de alegerile din acest an. Prin pomenile electorale au împins România către un deficit bugetar mărit, care ar putea fi greu de  finanţat, exact ca în 2008. Deoare­­ce depindem foarte mult de ca­pitalul străin, vom fi afectaţi de primul val al rece­siunii“, afirmă Radu Georgescu, fondatorul firmei de con­sul­tanţă CFO Network.

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raif­feisen Bank, spune că este hazar­dat să se vorbească despre o nouă criză. „Nu avem indiciile nece­sare ca să vor­­bim de aşa ceva. Sunt turbulenţe în pie­ţele financiare, dar nu o criză. Sunt pro­­vocări, dar trebuie să ne vedem de trea­bă şi să nu avem de­ra­paje în primul rând fiscal – bugetare sau în politica salarială.“

Vladimir Sterescu, country ma­nager şi vicepreşedinte senior soluţii asistenţă clienţi în cadrul firmei de servicii de externalizare CGS, spune:

„Veştile de peste hotare nu sunt deocamdată atât de rele, dar ne-am uitat la faptul că multe companii din top 500 Fortune au anunţat pentru cel de-al treilea an consecutiv dispo­nibilizări masive. Ce ştiu ei şi nu ştim noi, de ce dau ei oameni afară pre­ventiv dacă businessul le merge bine? Deja se vorbeşte de o nouă recesiune şi de aceea există o prudenţă în ma­terie de angajări“, a mai spus Ste­rescu, care a adăugat că, în cazul unei even­tuale noi crize, industria ser­viciilor de externalizare din România va creşte, la fel cum s-a întâmplat în anii trecuţi, însă alte sectoare- cum este bankingul- se vor restrânge.