Bursa germană a scăzut ieri cu încă 2%, iar scăderea acumulată de la începutul anului a ajuns la 18%.
Bursa din Grecia este în scădere cu peste 30% de la începutul anului, iar cele americane au la fel un început de an dramatic. Situaţia aminteşte de cea din 2008, când vântul crizei a venit mai întâi prin bursă pentru ca apoi să ajungă în economia reală.
Ce şanse sunt să afecteze şi România?
„România este prinsă nepregătită pentru noi turbulenţe financiare. Ca şi în 2008, guvernanţii sunt interesaţi doar de alegerile din acest an. Prin pomenile electorale au împins România către un deficit bugetar mărit, care ar putea fi greu de finanţat, exact ca în 2008. Deoarece depindem foarte mult de capitalul străin, vom fi afectaţi de primul val al recesiunii“, afirmă Radu Georgescu, fondatorul firmei de consultanţă CFO Network.
Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, spune că este hazardat să se vorbească despre o nouă criză. „Nu avem indiciile necesare ca să vorbim de aşa ceva. Sunt turbulenţe în pieţele financiare, dar nu o criză. Sunt provocări, dar trebuie să ne vedem de treabă şi să nu avem derapaje în primul rând fiscal – bugetare sau în politica salarială.“
Vladimir Sterescu, country manager şi vicepreşedinte senior soluţii asistenţă clienţi în cadrul firmei de servicii de externalizare CGS, spune:
„Veştile de peste hotare nu sunt deocamdată atât de rele, dar ne-am uitat la faptul că multe companii din top 500 Fortune au anunţat pentru cel de-al treilea an consecutiv disponibilizări masive. Ce ştiu ei şi nu ştim noi, de ce dau ei oameni afară preventiv dacă businessul le merge bine? Deja se vorbeşte de o nouă recesiune şi de aceea există o prudenţă în materie de angajări“, a mai spus Sterescu, care a adăugat că, în cazul unei eventuale noi crize, industria serviciilor de externalizare din România va creşte, la fel cum s-a întâmplat în anii trecuţi, însă alte sectoare- cum este bankingul- se vor restrânge.