Burse - Fonduri mutuale

Septimiu Stoica renunta la presedintia Bursei

Septimiu Stoica renunta la presedintia Bursei

Click pentru imaginea marita

20.11.2007, 19:31 85

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) Septimiu Stoica a anuntat ieri ca se va retrage din functie la adunarea generala a actionarilor (AGA) din decembrie, propunandu-l ca succesor pe Stere Farmache, directorul general al institutiei. "Am inaintat Consiliului de Administratie propunerea ca in viitoarea adunare generala a actionarilor sa se modifice actul constitutiv astfel ca directorul general al Bursei sa poata candida si la functia de presedinte, lucru imposibil pana in prezent. Am mai propus ca dupa AGA sa ma retrag din postul de presedinte al CA si ca domnul Farmache sa candideze pentru acest post, avand sustinerea mea", a declarat Septimiu Stoica, ales in functia de presedinte al BVB in februarie 2006, in dauna lui Siminel Andrei, cel care administreaza unul dintre cele mai mari fonduri de investitii de pe piata, Broadhurst. El a declarat ca propunerea este motivata atat de promisiunea facuta la inceputul mandatului, cat si de considerente de fond privind solutia cea mai buna de guvernanta corporativa, sustinand ca un presedinte care este si director general este mai puternic. Bursa de Valori este societatea care administreaza piata de capital din Romania, care a ajuns in prezent la o capitalizare de 30 mld. euro, valoarea intrinseca a BVB fiind estimata la 150 mil. euro pe baza ultimelor tranzactii cu actiunile Bursei. Stere Farmache este director general al Bursei de la infiintarea institutiei in 1996, el rezistand in aceasta functie in ciuda luptelor dintre diferite grupuri de interese pentru conducerea Bursei.
Consiliul de Administratie al BVB a aprobat in unanimitate propunerile lui Stoica, sustinand unificarea functiilor de presedinte si director general.
Potrivit lui Stoica, "BVB se gaseste acum in cel mai fericit moment al sau". Printre realizarile din timpul mandatului sau la conducerea BVB se numara adoptarea noului cod bursier, inceperea functionarii Depozitarului Central si adoptarea strategiei de dezvoltare a BVB pana in 2010.
Unificarea functiilor de presedinte si director general al BVB a fost unul dintre punctele din programul cu care Stoica a fost ales in februarie 2006 la conducerea Consiliului de Administratie al BVB.
"Neutralitatea deplina a functiei de presedinte este una dezirabila. Eu am incercat... Este vorba de o pozitie care sa indeplineasca un compromis intre neutralitate si totusi implicare. Un presedinte care este si director general este mai puternic", a explicat Stoica. El a precizat ca directorul general este un activ important al BVB si expunerea sa intr-o lupta electorala este o idee protectoare, mentionand insa ca si alte persoane vor avea dreptul sa candideze pentru conducerea BVB.
"Daca actionarii nu accepta modificarea actului constitutiv, respectiv unificarea functiilor de presedinte si director general, Stere Farmache ramane director general, eu urmand sa decid daca continuu sa fiu presedinte al CA sau nu. In conditiile actuale, foarte probabil ma voi retrage", a spus Stoica.
Alegerea lui Stere Farmache in functia de presedinte al BVB ar putea pune capat pentru o perioada tensiunilor dintre actionarii institutiei, care s-au impartit in ultimii ani in mai multe tabere.
Una dintre aceste tabere, reprezentata de Cristian Sima, presedintele societatii de brokeraj WBS Romania, care detine circa 2% din actiunile BVB, contesta vehement actuala conducere a institutiei si si-a declarat intentia sa schimbe Consiliul de Administratie. De altfel, pe ordinea de zi a adunarii generale din decembrie figureaza si propunerile lui Sima privind reducerea numarului de membri ai CA de la noua la sapte si a duratei mandatului de la patru ani la doi ani. Acest grup si-a aratat intentia de a-l propune pe Siminel Andrei la presedintia BVB.
Siminel Andrei, presedintele fondului de investitii Broadhurst, a candidat si in 2006 la presedintia BVB, fiind invins in ultimul tur de Septimiu Stoica.
Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti este format din Septimiu Stoica - presedinte, Ovidiu - Sergiu Pop, reprezentantul societatii de brokeraj Intervam, - vicepresedinte, Dan Paul (Finaco Securities) - vicepresedinte si membrii Mircea Botta (Romcapital), Rares Nilas (BT Securities), Adrian Manaila (Eldainvest), Dana Mirela Ionescu (Raiffeisen Capital&Investment) si Petru Prunea (Broker Cluj).

Stoica paraseste Bursa dupa 11 ani
Septimiu Stoica a fost ales, la inceputul lunii februarie a anului trecut, in functia de presedinte al Consiliului Bursei, pentru un mandat de cinci ani, in locul lui Sergiu Oprescu, dupa ce in perioada 2001 -2006 a fost vicepresedinte al Consiliului. In prezent, Stoica este vicepresedinte al Asociatiei Brokerilor, ocupand, din 2001, si pozitia de presedinte al Comisiei Speciale a BVB de Dezvoltare, Reglementare si Produse Noi. In perioada 1996-2001, Stoica a fost presedintele Comisiei de Listare a BVB. Septimiu Stoica activeaza pe piata de capital din Romania inca de la inceputurile sale. In perioada 1996-2001, Stoica a fost presedinte al Bursei Electronice RASDAQ. El a declarat ca se va ocupa in continuare de avocatura si brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO