Burse - Fonduri mutuale

Sezon de reduceri pentru actiunile de la Bursa

Sezon de reduceri pentru actiunile de la Bursa

Click pentru imaginea intreaga

22.11.2007, 17:51 39

Indicatorii fundamentali PER (pret raportat la profit pe actiune) ai unora dintre companiile cotate pe piata RASDAQ s-au injumatatit in ultimele doua luni si jumatate pe fondul corectiilor puternice de la Bursa, cat si a raportarii de rezultate in crestere fata de aceeasi perioada a anului.
Printre titlurile mai importante de pe piata nereglementata ai caror indicatori PER au cunoscut o imbunatatire semnificativa se numara cele ale companiei de servicii pentru petrol si gaze Dafora Medias (DAFR), ale companiei de constructii Concefa Sibiu (COFI) sau ale producatorului de articole de robinetarie Mecanica Rotes (METY), nivelul PER-urilor acestor actiuni reducandu-se cu circa 60% in aceasta perioada.
Alte titluri ale caror indicatori PER s-au injumatatit pe corectiile din ultimele doua luni si jumatate sunt actiunile producatorului de materiale de constructii Cemacon Zalau (CEON), titlurile companiei de constructii Comnord Bucuresti (COSC) si cele ale companiei de servicii in domeniul serviciilor si gazelor Prospectiuni Bucuresti (PRSN).
In ciuda scaderii semnificative a PER-ului, investitorii continua sa exercite presiune la vanzare pe aceste titluri, pe care in urma cu cateva luni le cumparau la niveluri mult mai ridicate.
"Cred ca acum activitatea investitorilor la Bursa este determinata exclusiv de starea emotionala a acestora. Unii vand fara sa se mai gandeasca la motivele care i-au determinat sa cumpere in vara de teama sa nu piarda mai mult, deoarece mi-e greu sa cred ca la preturile actuale mai sunt multi investitori cu profit. Sunt si investitori care se indeparteaza tot mai mult de bursa si vor sa-si lichideze conturile", sustine Mihai Alexa, analist la Broker Cluj.
In unele cazuri, la baza scaderilor puternice inregistrate de actiuni pe Bursa a stat numarul mare de actiuni emise in majorarile de capital care au devenit disponibile la vanzare actionarilor mici ai acestor societati.
Printre acestea se numara Prospectiuni Bucuresti, actiunile gratuite acordate de companie majorand capitalul societatii de 12 ori, iar numarul de titluri detinute de actionarii minoritari crescand intr-un raport asemanator.
Alte actiuni afectate de vanzarile din partea actionarilor minoritari in urma intrarii in portofoliile acestora a titlurilor emise in cadrul majorarilor de capital derulate de companiile de pe RASDAQ sunt cele ale Concefa Sibiu, producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale Armax Gaz Medias (ARAX) sau ale companiei imobiliare Imotrust Arad (ARCV).
Printr-o analiza comparativa, titlurile cotate de la Bursa de Valori ai caror indicatori PER s-au redus cu mai bine de 60% in perioada analizata sunt cele ale operatorului portuar Oil Terminal (OIL), ale dezvoltatorului imobiliar Impact Bucuresti (IMP) si ale companiei de servicii pentru petrol si gaze Condmag Brasov (COMI).
Valorile indicatorilor PER ai actiunilor cotate pe piata de la Bucuresti s-au redus in ultimele doua luni si jumatate in medie cu 22%, pana la un nivel de circa 24, in conditiile in care indicele general al pietei, BET-C, a pierdut in aceasta perioada 12,3%.
Similar, valorile indicatorilor PER ale unora dintre cele mai importante 40 de titluri cotate pe piata nereglementata s-au redus in perioada analizata cu 28%, ajungand la un nivel mediu de circa 22.
Printre cei mai mici indicatori PER de pe piata reglementata ii inregistrau actiunile producatorului de tevi Artrom Slatina (ART), cu un PER de 8,6, ale societatii de intermediere Broker Cluj (BRK), cu un nivel de 11,5, si titlurile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a Rompetrol, cu un indicator PER de 12,2.
La nivelul pietei RASDAQ, cei mai mici indicatori PER din cei analizati ii inregistrau titlurile Mecanica Rotes (METY), cu 2,7, cele ale producatorului de zahar Agrana Romania (BETA), cu un PER de 3,9, si actiunile companiei specializate in constructia materialului rulant Atelierele CFR Grivita (ATRD), cu un indicator de 5.
"Cei care vor sa intre in piata ar trebui sa o faca in momente ca acesta si nu sa astepte perioade de varf cum a fost cea din vara. Cred ca in prezent investitia in unele titluri de la Bursa se poate dovedi foarte profitabila pentru cei care investesc pe termen lung", considera Alexa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO