Doar cu Codul Numeric Personal (CNP) şi cu o conexiune la internet orice român poate afla în doar câteva secunde de pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la care din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România contribuie cu 3,75% din venitul brut lunar, adică o medie lunară de circa 200 de lei.
Astfel, într-o decizie a Autorităţii care ar fi trebuit implementată de mai mulţi ani, dar care a devenit recent funcţională în contextul în care tot mai mulţi români s-au arătat nemulţumiţi şi curioşi cu privire la faptul că au cotizat lunar la un fond Pilon II, dar scumpirile în lanţ aduse în mare parte de războiul din Ucraina le-au erodat din portofoliu, un român poate acum să verifice instant la care fond Pilon II este înscris.
Astfel de rubrică a devenit recent accesibilă instant, în urmă cu câteva luni având un timp de aşteptare chiar şi de 4-5 zile pentru cei care voiau să afle apartenenţa la un fond. Cei care voiau să afle atunci la ce fond erau înscrişi trebuia să sune sau să trimită un e-mail către ASF.
Acum, în secţiunea de pe site-ul ASF, respectiv “Află la ce fond de pensii eşti” (https://data.asfromania.ro/scr/adeziuniFP) un salariat român poate tasta numele, prenumele şi CNP-ul participantului la un fond Pilon II iar în câteva secunda pagina de internet va afişa numele fondului la care contribuie respectiva persoană.
De exemplu: “Administratorul fondului de pensii la care sunteţi participant este: NN Pensii Societate De Administrare A Unui Fond De Pensii Administrat Privat S.A”. Acesta este un pas înainte pentru conştientizarea a milioane de salariaţi români cu privire la faptul că sunt participanţi ai fondurilor de pensii Pilon II acolo unde s-au strâns circa 95 de miliarde de lei de la 7,4 milioane de participanţi.
Ulterior verificării apartenţei la un fond, salariatul poate lua legătura sau îşi poate deschide un cont la respectivul administrator, pentru a verifica suma disponibilă în contul de pensie şi randamentul.
Iar asta în contextul în care 99% din cei care intră în câmpul muncii şi devin participanţi ai fondurilor Pilon II sunt repartizaţi aleatoriu iar doar 1% aleg să semneze personal actul de aderare la un fond precum NN Pensii, BCR Pensii, Metropolitan, ceea ce arată faptul că mulţi salariaţi nici măcar nu ştiu de existenţa acestor fonduri cu toate că virează lunar o parte din salariu, potrivit datelor ASF.
Cele mai recente date ale ASF, cele de la iulie 2022, arată active de 90,4 mld. lei şi o pierdere medie de la început de an de 5%.