Burse - Fonduri mutuale

SGAM Fund trece investitorii de partea cealalta a globului

SGAM Fund trece investitorii de partea cealalta a globului

Dan Mihai Nicu, presedintele SG Asset Management Romania

23.02.2007, 19:09 77

Francezii de la Societe Generale sunt primii care debarca in Romania cu fonduri de investitii administrate in Vest. Pe piata sunt asteptati insa si alti jucatori.
SGAM Fund, un fond multicompartimentat lider pe piata europeana a fondurilor de investitii, va fi disponibil din luna martie investitorilor romani, prin intermediul celor 11 subfonduri de investitii internationale care vor fi lansate de societatea de administrare a investitiilor SG Asset Management (SGAM).
SGAM este o filiala a Societe Generale, actionarul majoritar al BRD - a doua banca din sistemul bancar dupa valoarea activelor si detine si pe piata locala o filiala specializata in administrare a investitiilor.
Infiintat in 1987 la Luxemburg, SGAM Fund functioneaza asemenea unui fond de investitii-umbrela, cuprinzand un numar de 60 de subfonduri, fiecare dintre acestea cu portofolii si strategii de investitii diferite. La sfarsitul lunii septembrie, SGAM Fund dispunea de active in valoare de 12,5 miliarde de euro.
"SGAM Fund vine in Romania cu un numar de 11 fonduri de investitii care fac plasamente pe pietele europene din Marea Britanie, Franta, Germania, dar si pe pietele de capital din Japonia, China si Statele Unite. Se adreseaza doar investitorilor avizati, investitia minima in fond fiind de 5.000 de euro," a precizat Dan Mihai Nicu, presedintele SG Asset Management Romania
Administrarea celor 11 fonduri de investitii, compartimente ale SGAM Fund, se realizeaza de la Luxemburg, alaturi de expertiza locala care este specifica fiecarei tari de origine a investitiilor. Pentru fondurile care investesc in Japonia, orasul Tokyo va fi centrul din care vor fi luate deciziile, New York-ul este sediul central pentru investitiile din Statele Unite, Paris si Londra reprezentand centrele de decizie pentru investitiile europene.
Distributia fondurilor se va face incepand din luna martie, prin intermediul a sase unitati BRD- SocGen amplasate in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Brasov, Sibiu si Cluj.
"In prezent, efectuam teste pentru a verifica apetitul investitorilor autohtoni pentru produsele de investitii internationale. Vor fi pregatiti in Romania consilierii specializati pentru astfel de produse", a adaugat Nicu.
Cele 11 fonduri de investitii internationale vor cuprinde o gama diversificata de instrumente financiare, investitorii romani avand posibilitateta de a opta pentru obligatiuni, actiuni, instrumente monetare sau ramuri de activitate, de la industria energetica la cea miniera.
"Lansarea SGAM Fund este strans legata de lipsa de lichiditate si de volatilitatea destul de ridicata, trasaturi care caracterizeaza piata de capital autohtona. Oferim o alternativa viabila investitorilor care sunt constransi de dimensiunile mici ale pietei de capital de aici", a spus Nicu.
SGAM Fund functioneaza deja in Bulgaria, prin intermediul a 12 fonduri de investitii internationale.
Societatea SG Asset Management administreaza fondul monetar Simfonia 1 si fondul diversificat Concerto, detinand o cota de piata de 16,1% si active totale administrate in valoare de 108,5 milioane de lei.
Performanta inregistrata in 2006 de 5,9 procente pentru unitatile de fond Simfonia 1 a fost sustinuta in principal de evolutia pozitiva a pietei monetare, principalele plasamente ale fondului fiind titlurile de stat, certificate de trezorerie si depozitele bancare. Dar si de reducerea comisoanelor de adminstrare practicate pentru fondul Simfonia 1, in aprilie 2006, de la 2% la 1% pe an.
"Simfonia 1 este un fond cu un profil de risc scazut care se adreseaza in principal IMM-urilor. Dat fiind reducerea dobanzii de referinta de catre BNR, in acest an nu se vor inregistra performante mai mari decat cele inregistrate anul trecut", a precizat Nicu.
SIF Muntenia este unul dintre investitorii in produsele de investitii administrate de francezii de la Societe Generale, desi acestia nu erau prezenti in momentul investitiei pe piata locala. Societatea de investitii financiare a anuntat in noiembrie anul trecut ca a investit 7,5 milioane de dolari (5,8 milioane de euro) in doua tipuri de titluri de valoare emise de Societe Generale Acceptance, divizia de asset management a grupului financiar francez Societe Generale.
Pe langa filialele unor grupuri bancare internationale cum este SGAM, Raiffeisen sau Pioneer (filiala a UniCredit) pe piata romaneasca isi mai pregatesc intrarea si diviziile de asset management ale unora dintre cele mai mari banci de investitii din lume.
Societatile din sectorul financiar din Uniunea Europeana pot activa pe piata locala dupa o simpla notificare a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare incepand de anul acesta. Printre societatile care au notificat CNVM se numara Bear Stearns Asset Management, Lehman Brothers Asset Management, First International Asset Management, Cheyne Capital Management sau HFR Asset Management.


Noul presedinte al UNOPC asteapta o strategie mai buna din partea SAI-urilor
Aderarea la Asociatia Europeana a Fondurilor si Administratorilor de Active (EFAMA) este principalul obiectiv stabilit pentru 2007 de Petre Pavel Szel, noul presedinte al Consiliului de Administratie al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
Presedintele societatii Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia, Pavel Szel, a fost ales miercuri presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), in urma expirarii mandatului de patru ani al fostului presedinte Dan Mihail Nicu.
"Odata cu preluarea mandatului de presedinte al UNOPC, intentionez sa rezolv problemele de comunicare pe care industria societatilor de administrare le are atat cu media, cat si cu organismele de reglementare a pietei de capital. Vizez o imbunatatire a relatiilor cu CNVM-ul, cu Ministerul de Finante, dar si cu Banca Nationala a Romaniei", a declarat Szel pentru Ziarul Fiananciar.
Un alt punct pe lista proiectelor pentru 2007 este ca societatile de administrare a investitiilor sa isi adapteze strategiile nu doar la reglementarile europene, ci si la concurenta acerba reprezentata de administratorii straini de fonduri care, odata intrati pe piata autohtona, vor atrage un procent semnificativ din disponibilitatile financiare ale investitorilor romani.
"Integrarea in Uniunea Europeana deschide o competitie acerba intre societatile de administrare autohtone si cele din Occcident pentru activele populatiei, astfel incat trebuie imbunatatita strategia SAI-urilor romanesti", a precizat Szel.
Un obiectiv principal exprimat de Pavel Szel este ca Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv sa devina membru al Asociatiei Europene a Fondurilor si Activelor.
"Asa cum Romania a devenit membru al Uniunii Europene, este mai mult decat necesar ca UNOPC sa adere la Asociatia Europeana a Fondurilor si Administratorilor de Active, care este organismul european de reglementare al industriei fondurilor de investitii", a spus Szel.
In prezent, EFAMA (European Funds and Asset Mangement Association) reuneste participarea a 23 de membri, printre care se numara state precum Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Slovacia si Ungaria.
Szel a mai semnalat necesitatea ridicarii pragului de 20% impus de CNVM investitiilor pe care le fac SIF-urile in societatile nelistate la Bursa.
"Data fiind epuizarea capitalului disponibil, un prag de 25-30% pentru investitiile SIF in societati nelistate este mai mult decat necesar", a adaugat Szel. Adunarea Generala a Membrilor a ales, miercuri, noul Consiliu de Administratie al UNOPC, format din sase membri, din care mai fac parte, alaturi de Petre Szel, Roxana Magui (director in cadrul BRD-Groupe Societe Generale), Mihail Ion (presedinte SAI Raiffeisen Asset Management), Costel Ceocea (director general adjunct al SIF Moldova), Radu Hanga (director general BT Asset Management), Cosmin Paunescu (director general KD Investments Romania) si Dorin Danescu (presedinte SAI STAR Asset Management).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO