Burse - Fonduri mutuale

SGB-Smit International preia motoarele Retrasib cu 3,5 mil.euro

SGB-Smit International preia motoarele Retrasib cu 3,5...

Autor: Ioana Tudor

11.08.2014, 00:00 696

Acţionarii Institut Proiect din Cluj-Napoca, firmă deţinută de familia Buzoianu şi care controlează 50,46% din acţiunile producătorului de motoare Retrasib Sibiu (RTRA), vor vinde întreaga participaţie către grupul german SGB-Smit International în baza unui angajament încheiat de cele două părţi încă din luna iunie. În urma tranzacţiei, Institut Proiect va încasa minimum 3,8 milioane de euro. Grupul german SGB-Smit International este printre cei mai mari producători de transformatoare din Europa, cu unităţi de producţie în Germania, Olanda şi Malaiezia. Grupul are 1.500 de angajaţi la nivel global şi afaceri de peste 500 milioane de euro. Vânzarea Retrasib se va încheia dacă SGB decide să lanseze o ofertă publică de preluare către minoritari la un preţ echivalent cu cel puţin 0,0768 euro pe acţiune.

Luna trecută, firma Trafo Proiect şi-a vândut întreaga deţinere la Retrasib, de 19,94%, către Scando Trading, care şi-a majorat participaţia la 24,97%. Transferul a precedat tranzacţia prin care SGB-Smit International va prelua, de asemenea, întreaga participaţie a Scando Trading la producătorul de transformatoare electrice. Pierderile Retrasib s-au adâncit la 2,1 milioane de lei în primul semestru al anului, de la 0,49 mil. lei în perioada similară a anului trecut din cauza scăderii veniturilor din exploatare. Acţiunile companiei au închis şedinţa bursieră de vineri la preţul de 0,3216 lei/unitate, în creştere cu 15%, limită maximă adminisă. La această cotaţie, Retrasib are o capitalizare bursieră de 32,1 mil. lei. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO