Burse - Fonduri mutuale

SIF Banat Crişana încheie 2022 cu active de 3,4 mld. lei şi cu un profit net de 95 mil. lei

SIF Banat Crişana încheie 2022 cu active de 3,4 mld....

Autor: Liviu Popescu

01.03.2023, 16:12 329

SIF Banat Crişana (SIF1), societate de investiţii financiare care în curând îşi va schimba numele în Lion Capital, a anunţat pentru 2022 active de 3,4 mld. lei, faţă de 3,6 mld. lei în anul precedent, în timp ce profitul net al societăţii a scăzut la 95,5 mil. lei de la 387 mil. lei. SIF Banat Crişana are o capitalizare de 1,27 mld. lei.

“SIF Banat-Crişana încheie anul 2022 cu o poziţie financiară solidă şi un profit net superior nivelului aprobat prin bugetul de venituri şi cheltuieli, într-un context marcat de volatilitate şi evoluţii macroeconomice imprevizibile”, se arată în raportul anual al societăţii.

Pe parcursul anului 2022, SIF Banat Crişana a realizat venituri din dividende în sumă de 166,2 mil lei, peste nivelul celor realizate în 2021, atât pe seama reluării distribuirii de dividende de către societăţile bancare cât şi al dividendelor distribuite de emitenţi listaţi la care au fost achiziţionate pachete de acţiuni în prima parte a anului.

“Pierderea netă din investiţii se ridică la 47,4 milioane lei, fiind preponderent rezultatul evaluării activelor financiare din portofoliu evidenţiate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere (e.g. acţiuni cotate şi necotate - filiale şi entităţi asociate şi a unităţilor de fond). Evoluţia descendentă în 2022 a principalilor emitenţi listaţi incluşi în această categorie (VNC şi BIO) a influenţat decisiv nivelul acestei poziţii, anulând impactul pozitiv rezultat din evoluţia valorii juste a participaţiilor necotate sau fără piaţă activă (în principal al entităţilor cu profil imobiliar)”. Cheltuielile societăţii s-au ridicat la 20,6 mil. lei faţă de 22,4 mil. lei în anul precedent.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO